Скандално видео с антибългарски призиви: Училищен портиер призовава деца да кажат "Да живее Македония"

  27 Май 2024, 19:46     

Скандално видео с антибългарски призиви изтече в социалната мрежа. На кадрите се вижда как портиер във врачанско училище се включва на живо в македонски групи докато е на работа снима ученици и ги призовава да скандират "Да живее Македония". Освен, че снима децата без съгласието на родителите, си позволил да снима и преподаватели, като им задава въпроси от историята. Мъжът нарича децата "отродени", турко-монгол" и “бугарофашисти”. Мъжът е задържан в полицията във Враца. От съображение заради вулгарния език, който използва този мъж, няма да Ви покажем цялото видео. Следват подробностите.

Част от скандалния запис с антибългарски призиви е направен в СУ "Никола Войводов" във Враца. Училищният портиер многократно е предавал на живо в тик ток, като си е позволил да снима и деца, които призовава да скандират "Да живее Македония". 


- Кажи да живее Македония бе!
- Да живее България
- Ей шъ та прибия бе турко-монгол.. турко-монголче. Кажи да живее Македония бе!
- Да живее Македония
- ааа така, шъ ги науча, шъ ги науча.

Портиерът на училището нарича децата и българите с думите “отродени”, “турко-монгол” и “бугарофашисти”. 


- Е там има една ама тя е далече не може да я видиш и тя е отродена, е там видиш ли я с розовото? Днеска съм ядосал поне 10 бугарофашиста.
- А бе що викаш само отродени деца колко сакаш има?
- Много много.

Освен в училище мъжът се включвал онлайн и от вкъщи, показвайки майка си, която е преподавател в друго училище я нарича "турко-монголка".


- А е това е турко-монголка.
- А що си православен или по... / не се чува добре македонката какво му отговаря/

Видеото е изтекло в социалната мрежа от възмутени граждани, които са записвали неговите включвания в македонски групи. Мъжът е задържан, а директорът на училището е в шок. За случилото се е разбрала вчера.

Снежанка Каменова - дир. на СУ "Никола Войводов", Враца:
Това което мен ме шокира е, че са заснети ученици без разрешението на техните родители и има опит за въвличане на малолетни в скандиране на някакви идеологически лозунги, което е абсолютно неприемливо за всяко българско училище. Аз не мога да кажа в личния си живот къде се включва този служител в какви сайтове и групи. 

Според директора на училището, мъжът не е проявявал досега подобно поведение.

Снежанка Каменова - дир. на СУ "Никола Войводов", Враца:
До сега никога не е заявявал политически пристрастия, нито е изповядвал някаква идеология и това също много ме изненада и този инцидент е доста неприемлив за служител в една образователна институция. 

Мъжът работи в учебното заведение от около година и половина. За този период е имал едно провинение.

Снежанка Каменова - дир. на СУ "Никола Войводов", Враца:
беше пуснал силна музика в портиерната за което бяха предприети административни меркки спрямо него. След това няма други провинения. Такъв тип поведение не е имал служителя до момента. Разбира се, че ще започне процедура по кодекса на труда, ше бъдат изискани писмени обяснения, ще се занимание нашата училищна етична комисия. 

Потърсихме за коментар и родителите на ученици от училището, но те не пожелаха да застанат пред камерата. А служителят позволил си да снима деца и преподаватели без тяхното знание и съгласие ще бъде уволнен.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите