Скандален случай от Видин - как 75 декара общинска земя се оказа на жената на кмета на Кошава?

  03 Октомври 2022, 18:33     

Всичко започва на 9-ти март, когато Росен Костадинов подава заявление в общината за да закупи това пространство в село Кошава.


Росен Костадинов
"Казаха ми да чакам 2-3 месеца, за да го актуват, да го обявят на търг. Чаках, но нищо не се случва, никой нищо не каза. Случайно разбрах, че нещо се е случило през това време, 5-ти август някъде беше. Подадох едно питане към кмета, след което ми казаха, че тези имоти вече не са тяхна собственост".


Така без търг и без много шум общинският терен става собственост на съпругата й нейната сестра,  на екс - кмета на Кошава, Николай Янев.  Но всичко не свършва до тук.

Климент Костадинов
"Собственик съм на два терена в бившия стопански двор. На 16-ти юни отидох в община Видин, тъй като исках да закупя един имот, тук отпред. Попитах за този имот, който се намира на границата на моите терени. Отвориха ми, че имота е свободен и мога да си пусна искане. До втори август нямам никакъв отговор. Отидох в община Видин и ми се отговаря, че не мога да закупя имота защото е собственост на частно лице".


Така целия терен с площ от 75 декара става собственост на Виктория Неофитова и нейната сестра, придобити по давност с помощта на няколко свидетели при нотариус. И забележете, част от свидетелите са, съпругата на бившия кмет, баща му, Алексей Петров, който в Кошава сред местните е неизвестен и бивша служителка на Николай Янев, която пред екипа ни твърди, че не знаела за каква земя става въпрос.


"Не ми казаха нищо, казаха ми да стана свидетел на някаква земя", споделя една от свидетелките на сделката.
"Ники сам не може да го направи това, някой му помага от общината. Някой голям ще да е! Помислете, кой има достъп до регистъра".


Кметът на Видин не отрича, че сделката участват негови служители за което вече е подал сигнал в прокуратурата.

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин
"Смятам, че земите са откраднати, но не от мене, а от едни други хора, които прокуратурата в момента ги разследва. Според мен са поне трима".
 

Грубата сметка показва, че ако тези терени се продадат, собствениците могат да приберат от сделката поне половин милион лева.


Росен Костадинов
"Общината трябва да си върне тези терени. Не е възможно това да се случва в днешно време. Всички крадат, ама нали искаме да спрем кражбите, да нямаме корупция, искаме яснота".


В последните няколко дни, проведохме няколко разговора с Николай Янев.

Николай Янев
"Ще Ви потърся днес или утре. Няма никакъв проблем, не се крия"


Малко по-късно обаче Янев спря да си вдига телефона.