Със скандали и без бюджет си отива ОБС - Видин

  12 Септември 2023, 18:24     


Видин остава без бюджет за тази година, реши Общинския съвет на последното за този мандат заседание. Освен финансовата рамка за 2023 г. съветниците не приеха увеличение и на основните месечни заплати на кметовете на кметствата в община Видин. И последното заседание не мина без скандали и взаимни обвинения между управляващи и опозиция. Очаквано именно бюджета на местната власт предизвика бурни дискусии в залата. 

инж. Огнян Ценков, общински съветник
"Отчета за касовото изпълнение на бюджета, оценката е дадена много ясно от сметната палата. Ако обърнем внимание на одитния  доклад на сметната палата ще видим, че той изобилства от забележки за допуснати нарушения и неправилно осчетоводяване в отчета на бюджета за 2022 - ра година. Ако погледнете отчета за общинския дълг, ще видите, че  в двете таблици, които са ни представили има разминаване в задълженията на общината за 2022 - ра година. И по точно не е отразено задължението към фонд глаг от над 5 милиона". 

 

А въпросните милиони бяха изтеглени миналата година за довършването на Видинската синагога, която се превърна и във втората ябълка на раздора. 

Людмил Димитров, общински съветник 
"Аз искам да питам дали парите, които са дадени за този културен център са от бюджета на Видин, реално ли е"?

Десислава Тодорова, зам. - кмет на Видин
"Да, част от тях са от бюджета на Видин, другата част са от фонд флаг". 

Людмил Димитров, общински съветник 
"Тогава след като казахте, че ще е безплатно на 22 ри септември посещението, а после ще е платено, прав ли съм"?

Десислава Тодорова, зам. - кмет на Видин
"Да".

Людмил Димитров, общински съветник 
"Тогава не е ли по - добре докато някой не върне парите на хората, входът да е безплатен"?

От ГЕРБ пък за пореден път обвиниха кметът в корупционни схеми и напомниха, че д-р Цветан Ценков не е тяхния градоначалник. 

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин 
"Тия внушения, които от "Справедливост за Видин", през "Аз обичам Видин", ГЕРБ и другите са меко казано опит да ме очерните. Няма никакъв проблем. Аз имам достойнство и особено г-н Василев да ми намеква за некви простотии, е просто несъстоятелно". 

Общинските съветници приеха архитектурно-строителни недвижими културни ценности с категория „национално значение“ да минат в управлението на Община Видин. След сесията местните гуверньори запретнаха ръкави за да се борят отново за народнота любов. 
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите