Сарафов внесе сигнал срещу Гешев

  16 Май 2023, 17:48     


Директорът на Националната следствена служба  и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев.Данните, изложени в сигнала, са свързани с изказването от вчера на Борислав Сарафов пред медиите по отношение на Иван Гешев, и съдържат твърдения за евентуално извършено престъпление от главния прокурор. В сигнала заместникът на обвинител номер едно иска да бъдат проверено имало ли е нерегламентиран запис на член на Висшия съдебен съвет, за който Сарафов твърди, че е бил нерегламентирано записан от Иван Гешев. Другото предполагаемо длъжностно престъпление - Гешев е ползвал почивната станция на прокуратурата в Боровец като собствено жилище. И третото - че задържал делото "Барселонагейт" с лични и користни цели.  След изнесените факти още вчера Сарафов изрази притеснение. 

Борислав Сарафов,  зам. гл. прокурор (архив: 15.05) ( 10:40мин) 
"Познавайки Иван Гешев, аз признавам, че се страхувам за живота си. И настоявам за охрана за главна дирекция охрана към министерство на правосъдието". 

Така още от снощи държавата охранява заместник главния прокурор от Главния прокурор, съобщи правосъдния министър Крум Зарков. А междувременно от днес е в ход и процедура по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, след като вечера демонстративно скъса заявлението си за предсрочно освобождаване. 


Иван Гешев, главен прокурор
"Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които смятам за правилни и които са в интерес на хората. Правя каквото трябва и да става каквото ще".

Процедурата за отстраняване на главния прокурор се гледа от пленума на ВСС.Право на глас имат 22 души, ще гласуват обаче 21, защото 22-ият е самият Гешев. За да бъде отстранен са необходими 17 гласа. Междувременно този следобед от пресцентъра на главния прокурор съобщиха, че Иван Гешев вече е депозирал в деловодството на ВСС предложение за дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов. 
 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите