С нови надежди за редовно правителство

  30 Септември 2022, 18:56     

Предстоят поредните предсрочни парламентарни избори в страната. На 2-ри октомври България ще избере 48-мото си Народно събрание. Какво очакват да се промени, попитахме жителите на врачанските села Паволче и Челопек дни преди вота.

Иванка Младенова – жител на с. Челопек
Аз винаги гласувам, ама винаги! И все имам надежда, и така ще си умра и надеждата ще се изпари. Аз имам дъщери, които гласуваха. Последния път казаха, че нема за кой да гласуват и сега пак не искат. 

Въпреки увеличението на пенсиите, възрастните хора споделят, че парите едва покриват основните им нужди. Тинчо Ханджийски е председател на пенсионерския клуб в село Паволче. Той сподели, че си купува само най-необходимото.

Тинчо Ханджийски – жител на с. Паволче
Като се погледне за лекарства, за храна, кола, т‘ва-онова… Начи, натоварването ежедневно, живота не може да се задоволи, човек примерно ако рече да отиде и на почивка или т‘ва… изключено е! // Ами, ето, както става въпрос за отоплението, хората с отоплението до къде се стига – не може да си подсигурат за зимата това, което е необходимо. Храните – за да отидеш за зимнина да си направиш, както са го правили нашите родители навремето – произвеждали са и са го правили. Но сега – да отидеш да го вземеш при една пенсия, да кажем от 600 лв. – за кое по-напред?
Да видим как ще станат горивата за догодина, щото ние сега сме си купили дърва, имаме за зимата, обаче за догодина какво ще бъде и как ще бъде… Започваме да ни хваща страх.

Иванка Младенова – жител на с. Челопек
Е, щом съм си купила вместо 10 пет кубика, значи ша са завивам зимата – по три одеала, със шапка… 
400 лева съм чудо, а! Даже имам да давам на заем. 

Петко Димитров – жител на с. Паволче
Секи си прави сметката – за него, за семейство, за дечица. Така. Къде със заеми, къде със… ма важно е да има здраве. Най-важното е здравето. И после пари. 

А народното послание към политиците е изразено, чрез недоволство и разочарование.

Тинчо Ханджийски – жител на с. Паволче
Абе нека да слезнат на земята, да виждат, че има и други хора. Не може, нали, само да се гони власт и да се прави сметка да… добре да ми е заплатата на мене, да съм аз добре, ама и тия хора другите. Да са слезне между хората. Би требвало некакси да има морал на всичко това нещо. / Требва здрава ръка да стъпи горе, за да може хората… Народа ни е трудолюбив, важно е да има кой да го поведе. 

Иванка Младенова – жител на с. Челопек
Един месец да дойдат да живеят на село - а аз ша намера къде да ида – в мойта къща. И да живеят с мойта пенсия. Е това искам! И тогава да го питам ша се пъчи ли там в парламента и ша се карат ли секи ден! 

Петко Димитров – жител на с. Паволче
Малко по-умната. И по-икономично да карат! 
На политиците да кажа – да мислат повече за хората, а не за джоба си!
Да не дигат пенсиите – цените да свалят! / Нема к‘во да им казвам, тия си знаат сичко! 
Да си гледат работата! Чегъртат… Ша чегъртат тоа, ша чегъртат оня… и си остават едни и същи! 

Остава един от най-важните въпроси, а именно дали политиците ще успеят да се обединят за стабилно управление на държавата.

Иванка Младенова – жител на с. Челопек
Ами аз мисла, че може и да го сформират, защото интересите им требва да се сбъднат. Ша го сформират некакво. Ама колко време ша а… като тия – 8 месеца, ония ша са шест… Докато се пооправят. И после пак! 

А докато се търси решение за справяне с политическата, икономическата и енергийната криза в страната, българският пенсионер ще продължи да разпределя до стотинка своя оскъден бюджет.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите