С нови артефакти - обновен кабинет по история в СУ „Хр. Ботев“

  21 Ноември 2023, 15:16     

Витрини с нови артефакти, библиотека с исторически издания и светлинно пано с прабългарски календар са само част от експонатите в реновирания кабинет по История и цивилизация в Средно училище „Христо Ботев“ във Враца. Той бе тържествено открит с водосвет и презентация от ученици.

Виктор Кръстев – дир. СУ „Хр. Ботев“

У-ще "Хр. Ботев" получи едно изключително ценно дарение от един голям родолюбец и българин. Това е проф.д-р Иван Гаврилов - дир. и н-к на Клиниката по хирургия в Дървеница. С родолюбиво чувство, с много гордост - той е от врачанския край - направи това дарение. Дарение, което включва изключително много - над 50 тома ценна историческа л-ра. Който подари златния пръстен - копие от златния пръстен на хан Кубрат, както и неговия меч. 

Красимир Богданов – учител в СУ „Хр. Ботев“

Виждате, те са показани тук, заедно със съответните указателни табели - едно огромно съкровище с повече от 800 съда, от които 25 кг. злато и 50 кг. сребро. Това е най-голямото съкровище от Ранното Средновековие на езически владетел. Съхранява се в Ермитажа в Санкт Петербург и има копие в Нац. исторически музей. 

Сред новите акценти в кабинета е и витрина за временни експозиции.

Красимир Богданов – учител в СУ „Хр. Ботев“

В която ще бъдат показвани различни тематични изложби и посветени на годишнини на личности през съответните години. А тази историческа библиотека, която е тук, тя съдържа както утвърдени вече научни трудове, така и най-новите издания - периодични и постоянни. 

Таванът на помещението пък е украсен с ефектно светлинно пано, дело на дизайнера Ивайло Рацов.

Красимир Богданов – учител в СУ „Хр. Ботев“

Това е прабългарския календар, който е най-древният в света, най-точния определен от учените.  Ние се гордеем с това, че учениците могат не само да разглеждат тези експонати, но те могат да придобият и ценни знания в часовете по история и да пазят и обичат българското минало. 

В гимназията предстои и изграждането на два нови съвременни СТЕМ-стаи - кабинет по Информатика и информационни технологии и кабинет по математика. До 2026-та година се предвиждат и още 10 високотехнологични класни стаи и още два помощни кабинета.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите