РУО - Враца награди специалисти

  26 Май 2023, 19:48     


Откриха официално Ботевите чествания във Враца, по повод 147-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Възпитаници на СУ "Хр. Ботев" издигнаха националния флаг и запалиха вечния огън в памет на поета и революционер. 

Калин Каменов - кмет на Община Враца
/Днес не е нужно да правим саможертви, а просто да пазим земята на Ботев. Да не се срамуваме да направим забележка на някой, който я петни, да не се притесняваме, че ще обидим някого с приятелски съвет затова как да пазим своя град, свързан с живота на Ботев. Ние които живеем във Враца имаме тежка отговорност да бъдем пример за подражание, но не онези със странния диалект, а онези които носят българщината в сърцата си най-ревностно. С тези думи поставям началото на Ботеви Дни 2023./

В програмата са включени много литературни конкурси, посветени на подвига на Ботев, които целят да насърчат децата да опознаят и интерпретират живота и делото на поета. Предвидени са концерти и 3D мапинг, като главният акцент в Ботевите чествания е 75-я Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета Козлодуй - Околчица". 120-километровото трасе ще извървят над 1 500 ученици и туристически организации. Нели Стоянова, която е един от комендантите на похода сподели, че изминава този преход още от дете. Поклонниците на Ботев ще бъдат изпратени утре от 10.00 ч. на централния площад във Враца.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите