Рокади след протестите - уволниха зам.-вътрешния министър

  17 Ноември 2023, 14:27     

Първи уволнения след масовите безредици снощи. Премиерът Николай Денков освободи заместник - вътрешния министър Стоян Темелакиев. Това се случи след като снощи въоръжени полицаи нахлули в столично заведение и пребили повечето от клиентите, мислейки ги за футболни фенове. 

На кадрите, разпространени от Асоциацията на заведенията в България ясно се вижда как тежко въоръжени полицаи нахлуват в столичното заведение и започват саморазправа с клиентите. Причината - имало информация, че провокатори от протеста срещу ръководството на БФС са влезли в търговския обект. 

Според премиера Николай Денков основната причина за всичко, което се случи снощи е организация на БФС, виновни за ескалацията са и от министерството на вътрешните работи. 

Николай Денков, министър - председател:
"Които събраха на едно място, враждуващи агитки на футболните отбори. Искам да благодаря на всички мирно протестиращи футболни запалянковци, както и на всички полицаи, които съвестно изпълниха дълга си, без да проявяват насилие в изключително трудна обстановка изпълнена с провокации. Но не можем да си затворим очите и пред своеволията на някои полицаи, които биеха, блъскаха и ритаха хора, паднали на пода."

Това е причината и заместник - вътрешният министър да се раздели с поста си. 

Николай Денков, министър - председател:
"Уволних заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Възлагам на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и те трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания за проявените случаи на полицейско насилие, включително и уволнения от службите на МВР".

Денков коментира и дали ще иска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, като заяви, че този въпрос ще бъде обсъден с вицепремиера Мария Габриел, но коментира, че все пак Стоянов е омаловажил ситуацията, като на сутрешната оперативка бил докладвал, че "снощи не се случило нищо сериозно". 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите