Рецитал по стихове на Вапцаров - училище в Монтана почете патрона си

  07 Декември 2022, 19:30     

С рецитал по стихове на Никола Вапцаров Второ средно училище в Монтана, което носи името на поета, чества патронния си празник. В състезанието участваха деца и средношколци от 37 учебни заведения в региона, жури определи победителите в четирите възрастови групи. Всички рецитатори бяха аплодирани бурно от публиката.

Учениците от професионалните паралелки почерпиха гостите и съучениците си с приготвени от самите тях кулинарни изкушения. От четири години училището има и професионални паралелки.  

Елка Станева – директор на II СУ „Н. Вапцаров“:
След осми клас приемът е в различни специалности. Имаме и дуално обучение  - професия готвач и професия  хлебар – сладкар. За първа година единадесетокласниците вече са в реална работна среда в четири фирми, като три дни в седмицата са в училище,  два дни са във фирмите и там практическите умения се усъвършенстват.  Проявяват интерес учениците, защото там те могат на практика да направят това , което в училище не могат да направят. Учениците са доволни. 

Второ училище е едно от най-големите в област Монтана. Сега в него се обучават 460 ученици от първи до 12 клас, не само от Монтана , но и от 4 съседни на областния град села.