Регистрирани от ЦИК вече са 29 партии и 5 коалиции

  12 Септември 2023, 19:42     

51 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация в ЦИК до момента. Това съобщи заместник-председателят и говорител на Изборната администрация Росица Матева.

 

Росица Матева – говорител на ЦИК

 От тях вече сме регистрирали 29 партии и 5 коалиции. 

 

Организацията на изборите протича нормално, категорична е Матева.

 

Росица Матева – говорител на ЦИК

Знаете, че в петък, на 8 септември, взехме последните решения, с които назначихме всички 265 общински избирателни комисии. Които в събота, на 9 септември, започнаха своята работа. 

 

Вървят и замени в съставите на общинските комисии.

 

Росица Матева – говорител на ЦИК

До момента сме взели около 35 решения за промени в съставите на общинските избирателни комисии. Имаме подадени и към днешна дата и 9 жалби, срещу решения за назначаване на ОИК. //2:32 / Имаме подадена една жалба срещу решение за регистрация на коалиция за тези избори. Във ВАС са документите, ще изчакаме произнасянето на ВАС с решение. 

 

Окончателният списък с регистрираните партии и коалиции ще бъде изпратен от ЦИК на Общинските комисии на 14 септември.

 

Росица Матева – говорител на ЦИК

 тъй като последния срок за подаване на документи е утре, 13 септември, в 17:00 ч. в ЦИК и ние ще вземем решение дори и при неприключила проверка, ще регистрираме всички партии и коалиции подали документи. 

 

До 17: 00 ч. на 18 септември пък партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, трябва да подадат документи за участие в местния вот в Общинските избирателни комисии.

 

Росица Матева – говорител на ЦИК

Поотделно се подават заявления за избор на кмет на община, за общински съветници и за кметове на кметства на територията на съответната община. И за всеки отделен вид от тези избори, всяка партия или коалиция – или ако се образува местна коалиция- трябва да подаде заявление за регистрация в ОИК. 

 

Подаването на документи за регистрация на кандидатски листи стартира от 19 септември. 

 

Росица Матева – говорител на ЦИК

И този процес ще продължи до 26 септември, когато е последния срок за регистрация на кандидатските листи.

 

37 ще бъдат мандатите на общинските съветници в община Враца, които ще се разпределят в предстоящите местни избори на 29 октомври. Това определи Общинската избирателна комисия. Мандатите се разпределят спрямо броя на населението в общината, което към началото на месец август е 79 300 души. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите