Прогнозен бюджет в Монтана - З. Живков: "Няма да чакаме правителство, за да продължим работата си"

  20 Февруари 2023, 19:39     

Прогнозни параметри на бюджета на община Монтана за 2023 г. обсъдиха на извънредно заседание общинските съветници. Общата бюджетна рамка е от близо 70 млн. лева, като Монтана ще разчита на 44 млн. лева държавна субсидия и 26 млн. лева от собствени приходи. Направените разчети ще са в сила до приемането на държавен бюджет от бъдещия парламент. Това вероятно ще стане в средата на годината.

Златко Живков - кмет на Монтана:
За първи път през този век, приемаме подобни прогнозни параметри, поради невъзможността на НС да излъчи правителство и отсъствие на ДБ което по всяка вероятност ще отиде до средата на година. . Ние сме първите , които предлагат подобно решение, а това смятам за изкл. важно и отговорно, доколкото общините са работещи институции ние не можем и няма да чакаме конструиране на НС и правителство , за да продължим работата си през 2023 г.

Близо половината от предвидените капиталови разходи ще бъдат инвестирани в ремонти на централни улици, паркинги и детски площадки в Монтана и селища от общината.  

Станимир Стоев - предс. на Комисията по бюджет и финанси:
Това, което  е по-важно за гражданите -  капиталовите разходи са близо 2 млн лева за годината, довършване на площада,нашата част от финансирането , читалището – довършване , също така имаме улици, паркинги, които ще се финансират, също така имаме детски площадки заложени.

През настоящата година гражданите на Монтана навършили 70 години ще имат право на безплатни карти за пътуване по градската автобусна мрежа. За това са предвидени 40 000 лв. И тази година са заделени 60 000 лв. за МБАЛ „д-р Стамен Илиев“. Част от средствата ще бъдат използвани за ремонт на отделението по неонатология, както и за преасфалтиране на площадката пред сградата на инфекциозно отделение. Предвижда се до 10 процентно увеличение на заплатите в бюджетните звена на общината. Кметът ще получава 4 500 лв. - месечно, а кметовете на населени места - над 1 200 лв, а над 1000 лв. за кметските наместници. За издръжка на Общинския съвет са предвидени малко над половин милион лева. Между 550 лв. и 700 лв. остават възнагражденията на общинските съветници до края на мандата, в зависимост от това в колко комисии ще работят.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите