През призмата на сюрреализма - дизайнер с уникални снимки на знакови места във Враца

  08 Август 2022, 19:00     

Уникални кадри на знакови врачански забележителности създава млад графичен дизайнер. Той е Илиян Стойчев, от Враца и вече е популярен в социалната мрежа със своя артистичен проект. Той улавя популярни места и обекти в града, като ги пречупва през призмата на визионерски поглед и добавя нереалистични елементи от популярната култура. Идеята възникнала спонтанно.

Илиян Стойчев –  артист:

Имаше няколко кадъра, които видях и… в рамките на няколко минути един ден ми хрумна идеята защо пък да не представим нещо по-различно за града. И по-точно казано вече познатите места на всеки врачанин, с които може да се свърже и да ги приеме като собствена среда. Нещо, което е част от ежедневието. Защо да не ги разчупим по някакъв по-интересен начин?

Сюрреалистичните пейзажи са комбинация от дигитално изображение и професионални фотографи. На тях Враца е представена, като Холивуд, проходът Вратцата – като лунен портал, а градската среда е преобразена, чрез архитектурни акценти като Емпайър Стейт Билдинг и Айфеловата кула.  

Илиян Стойчев –  артист:


 А цялата идея беше просто да покажем по какъв начин един артист може да види по необикновен начин тези места в града. И как може, чрез детайлите, които на пръв поглед са просто обичайни и познати, как може да стъпим на следващо ниво, чрез арт-а и тази сюрреалистична концепция, как да прехвърлим тази реална граница и да направим нещо вълшебно.

Идеите са на Илиян, но върху проектите работят още двама души.

Илиян Стойчев –  артист:

Свързах се с Йордан Недялков, който – започнахме двамата заедно да работим по тия кадри – споделих му на него няколко пъти за концепцията и той – с негово разрешение, нали, използвахме неговите кадри и започнахме други. И другото момиче, което се присъедини по-късно към екипа, е Десислава Тодорова. 

Младият новатор сподели, че идеите не спират да се множат и футуристичните проекти тепърва ще се разиват.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите