Преговорите за правителство - ГЕРБ и ПП почти се разбраха за кабинет

  01 Юни 2023, 20:06     

На финалната права са преговорите за кабинет във втория мандат. Това съобщи както акад. Николай Денков, така и лидера на ГЕРБ Бойко  Борисов в кулоарите на парламента.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:
"Мария Габриел и Денков водят преговори и мисля, че са доста близо, но все пак докато не се договорят нищо не е договорено".

За бъдещия кабинет е сигурно, че няма да има партийни предложение както от ГЕРБ, така и от Демократична България.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:
"Партията на промяната искат сами да си носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с ДБ отговаряме на техните искания... Мария Габриел е предлагала експерти, хубаво е и другите партии да предложат експерти. Намираме се в много тежка ситуация, но ПП имат високо самочувствие".

Единственият сигурен министър за сега е Асен Василев, който ще оглави финансовото министерство. Междувременно коментар за бъдещият кабинет на първите две направи и държавния глава Румен Радев, който е на посещение в Молдова, където тече среща на върха на политическата общност в Европа.

Румен Радев, президент на България:
"Винаги съм заявявал, че България  трябва да има редовно правителство, но и твърдя, че то тябва да бъде ясно, да почива на демократични принципи и да работи за България. Не очаквам "целувката" между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение".

Тази вечер Националните съвети на двете коалиции трябва да утвърдят списъка с министри, а имената им да станат ясни утре.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите