Предизборна надпревара: И "Възраждане" са загрижени за пенсионерите

  03 Април 2024, 19:13     

Великденска добавка от 100 лева да получат всички пенсионери. Това предлагат от депутатите от "Възраждане". Идеята им е във връзка с внесеното от ГЕРБ-СДС и ДПС вчера предложение, пенсионерите под линията на бедността да получат по 75 лева за предстоящите празници. От формацията предлагат средствата за добавките да се вземат от сметката на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване към бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Всички пенсионери в държавата да получат по 100 лева добавка към пенсиите си за Великден, предлагат от „Възраждане“.

Георги Георгиев – народен представител от „Възраждане“:
Предложението ни е във връзка с това, че от ГЕРБ-ДПС-СДС внесоха предложение, което казваше, че всички пенсионери под линията на бедността трябва да получат по 75 лева добавка за Великденските празници. Ние от „Възраждане“ казваме: „защо само пенсионерите, които са под прага на бедността? С какво, примерно, един пенсионер не заслужава да получи Великденска добавка, който има, да кажеме, пенсия от 528 лева, която е с два лева повече от прага на бедността – да не би този пенсионер да е по-малко беден от останалите?“ 

Георгиев уточни, че предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС не било подкрепено финансово.

Георги Георгиев – народен представител от „Възраждане“:
Докато ние от „Възраждане“ сме внесли и предложение, с което казваме откъде ще дойдат средствата, с които ще се осигурят средствата за добавките на тези пенсионери - както за Великден, така и за Коледа съответно могат да се донесат тези средства. Като казваме, че от Допълнителното задължително пенсионно осигуряване – от сметката на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване – от април месец, до края на годината да се прехвърлят към сметката на Държавното обществено осигуряване. Така в сметката на ДОО ще постъпят над 1,5 млрд. лв. с които средства ще се подсигурят тези пари за допълнителни добавки към пенсиите и също така ще остане 1 млрд., който ще покрие част от големия дефицит в ДОО. 

Депутатът отрече предложението да е вид надцакване за предстоящите избори.

Георги Георгиев – народен представител от „Възраждане“:
Не е точно надцакване, защото ГЕРБ-ДПС направиха нещо, което не трябва да правят. Опитаха се да направят предизборен популизъм на гърба на българските пенсионери. Едно такова предложение, според нас от „Възраждане“, трябва да излезне от Комисията по труда и социална политика, подкрепено от всички политически формации в тази комисия. 

Вчера на брифинг в Министерството на финансите Асен Василев заяви, че в бюджета на Държавното обществено осигуряване излишък за великденски добавки няма.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите