Преди старта на изборняи ден - в 325 секции ще гласуват Врачани

  31 Март 2023, 19:38     

325 е окончателният брой на секциите в Област Враца. Това съобщи говорителят на Районната избирателна комисия. Мобилните секции са 25, а допълнителните – 9 на брой. В 229 секции ще се гласува и с устройство, и с бюлетина, а в 86 ще има само хартиен вот.

Силия Иванова – говорител на РИК – Враца:

 Гласоподавателите в Област Враца са 152 333, предвидени са достатъчно хартиени бюлетини - 153 800 - за всеки да може да упражни правото си на глас. Този път ще бъде и с хартиени и с машина, и всеки има избор да гласува. 

Подготовката за изборният ден върви по план, който включва и няколко работни групи, които ще отговарят на жалбите и сигналите. На практика работата им вече е започнала. 

Силия Иванова – говорител на РИК – Враца:

Един сигнал имахме за агитационни материали, който беше препратен към ЦИК за компетентност, тъй като Районната комисия не постигна съгласие по сигнала. 

Говорителят на РИК обясни и как ще се процедира със секциите, в които няма обхват на мобилните оператори.

Силия Иванова – говорител на РИК – Враца:

Имахме, така ни беше указано от община Хайредин например, в Ботево, че там нямат обхват.  И няма клетки на мобилните оператори, губи се обхвата. Това, което е казано като инструкция към тях, говорено е и с членовете на тези комисии, които имат това притеснение, е просто да пускат записа, той ще бъде в телефона. Макар и да не бъде излъчван на живо, това ще бъде поради технически причини, за което ще бъде добавен констативен протокол и няма да имат проблем да продължат с броенето си и ще можем да имаме записа за проверка и за сигурност, че всичко е било изрядно. 

А машините за вота в неделя пристигат в Районната комисия утре.