Празник на буквите - с голям концерт Монтана отбеляза 24 май

  24 Май 2023, 17:24     

Стотици граждани на Монтана се събраха в центъра на града, за да отпразнуват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

На празничната сцена прозвучаха думите на поети и писатели от Северозапада с откъси от произведения на Анастас Стоянов, Иван Давидков, Йордан Радичков, Славчо Красински.

 

Приветствия към жителителите на Монтана отправи кметът на града и началникът на регионалното управление на образованието.

Трайка Трайкова - началник на РУО, Монтана
„Денят на буквите, на словото, на мисълта и любопитството към света най-безспорният и чист на България и българския дух. Днес ние се прекланяме пред най-висшите ценности съхранили ни като народ и нация – будност и свяст.”

Златко Живков - кмет на Монтана
Ние българите се гордеем ,че имаме една от най -старите държави в Европа . Издигането на първата българска държава се дължи на трите най – важни неща – език , писменост и религия.”


Почетна грамота „Неофит Рилски” получи и един от малкото мъже – начални учители в региона. Теодор Семов е записал начална педагогика, защото не го приели в първата избрана от него специалност. Сега той води един от вторите класове във Второ средно училище „Никола Вапцаров” в Монтана.  

Теодор Семов - начален учител
„Започнах работа и ми хареса. Децата бъркат много често и  госпожо го има , но много е сладко, когато  някое дете  нали „тате” и съвсем бързо приключват, и тате и така засрамени, но е много сладко. Успяваме, като цяло успявам, родителите ни се доверяват, вярват във нас, което  е още по-хубаво.  Набрахме много инерция, правят се много добри неща в училище. Страхотни неща се случват горе  при нас”


На официалния прием по повод празника бяха връчени награди почетни значки на община Монтана на заслужили деятели на просветата и културата от общината. Отличия на Министерството на образованието и РУО - Монтана получиха педагози и ученици за успехи постигнати през изтеклата година.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите