Празник на буквите - с голям концерт Монтана отбеляза 24 май

  24 Май 2023, 17:24     

Стотици граждани на Монтана се събраха в центъра на града, за да отпразнуват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

На празничната сцена прозвучаха думите на поети и писатели от Северозапада с откъси от произведения на Анастас Стоянов, Иван Давидков, Йордан Радичков, Славчо Красински.

 

Приветствия към жителителите на Монтана отправи кметът на града и началникът на регионалното управление на образованието.

Трайка Трайкова - началник на РУО, Монтана
„Денят на буквите, на словото, на мисълта и любопитството към света най-безспорният и чист на България и българския дух. Днес ние се прекланяме пред най-висшите ценности съхранили ни като народ и нация – будност и свяст.”

Златко Живков - кмет на Монтана
Ние българите се гордеем ,че имаме една от най -старите държави в Европа . Издигането на първата българска държава се дължи на трите най – важни неща – език , писменост и религия.”


Почетна грамота „Неофит Рилски” получи и един от малкото мъже – начални учители в региона. Теодор Семов е записал начална педагогика, защото не го приели в първата избрана от него специалност. Сега той води един от вторите класове във Второ средно училище „Никола Вапцаров” в Монтана.  

Теодор Семов - начален учител
„Започнах работа и ми хареса. Децата бъркат много често и  госпожо го има , но много е сладко, когато  някое дете  нали „тате” и съвсем бързо приключват, и тате и така засрамени, но е много сладко. Успяваме, като цяло успявам, родителите ни се доверяват, вярват във нас, което  е още по-хубаво.  Набрахме много инерция, правят се много добри неща в училище. Страхотни неща се случват горе  при нас”


На официалния прием по повод празника бяха връчени награди почетни значки на община Монтана на заслужили деятели на просветата и културата от общината. Отличия на Министерството на образованието и РУО - Монтана получиха педагози и ученици за успехи постигнати през изтеклата година.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите