Правителството започва подготовка за изборите

  23 Август 2023, 17:58     


абинетът започва подготовката за организация на изборите за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 29 октомври. Премиерът акад. Николай Денков  разпредели задачите и отговорностите между министерствата, свързани с провеждането на местния вот. През следващите два месеца всяко едно от министерствата трябва да извърши специфични дейности, съгласувани с Централната избирателна комисия.

Акад. Николай Денков, министър - председател
"Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици, и осигуряването на безопасността по пътищата, МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок. Затова е важно екипът в МВР да работи в синхрон."


А това е само една от причините за исканата оставка на главния секретар на МВР. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е изпратил до президента мотивирано предложение да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. В доклада са посочени редица пропуски на Петко Тодоров.


Калин Стоянов, вътрешен министър
"Аз ще се спра на доста характерен случай от месец февруари, при който бе извършено убийство на известен психолог на ул. Черковна в София. Убийството е извършено от служител на МВР. Тук характерно е, че преди извършеното престъпление, майката на жертвата многократно е подавала сигнали за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание. Друг аргумент е случая с Ангел Христов и обстоятелството, че при условие, че е обявен за международно издирване с червена бюлетина се е намирал в България, когато е починал".


Искането за оставката на главния секретар на МВР дойде след извършеното покушение над Алексей Петров миналата седмица. Новият главен секретар ще стане ясен, след като президентът издаде указ за освобождаването му.А междувременно днес кабинетът вече гласува оставката на Петков Тодоров.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите