Правата на психично болните: Депутати искат още пари за психиатрична помощ

  10 Април 2024, 18:46     

Депутати от временната комисия за правата на психично болните предлагат законодателни промени, с които да бъдат гарантирани правата на тези пациенти. Председателят на комисията Деница Сачева направи отчет за дейността й.

Деница Сачева – народен представител от ГЕРБ-СДС
Комисията взе решение да задължи Министерство на здравеопазването, съвместно с Министерство на финансите да внесат постановление на МС и да бъдат отпуснати 2 млн. лв. за лечението и издръжката на 273-ма души, които в момента се намират в държавните психиатрични болници и които всъщност са изоставени от своите близки. Част от тях вероятно не е необходимо и да бъдат на лечение, но, тъй като, за тях няма намерени подходящи социални услуги, на практика към момента са оставени на издръжката на персонала в тези болници. 

Депутатите предлагат в бюджета за 2025 г. да бъдат отпуснати допълнителни 30 млн. лева за психиатрична помощ в страната.

Деница Сачева – народен представител от ГЕРБ-СДС
Предложенията, които сме дали за промени в Закона за здравето в глава 5-та „Психично здраве“ са свързани с това да бъдат гарантирани правата на пациентите с психични заболявания и най-вече запазване на тяхното човешко достойнство.
 

Предвижда се създаването на комисии за психично здраве към общинските съвети на общините на чиято територия функционират лечебни заведения.

Деница Сачева – народен представител от ГЕРБ-СДС
Като, съответно тези комисии за психично здраве да могат да осъществяват обществено наблюдение на дейността на лечебните заведения, да помагат за ресоциализацията на лица с психични разстройства и да уведомяват министъра на здравеопазването и прокуратурата в случаите, в които бъдат констатирани нарушения. 

Друго предложение е исканията за задължително настаняване и лечение да се разглеждат от съдии, които притежават специална подготовка в областта на правата на хората с увреждания.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите