Посещение в Кипър - ученици на визита за културен и образователен обмен

  22 Ноември 2022, 18:58     

С посещение в Кипър представители на средно училище „Христо Ботев“ Враца успешно приключиха поредните мобилности по проект на програма Еразъм плюс. Повече за образователната визита разказва координаторът на дейностите Диляна Цветкова.

Диляна Цветкова - учител в СУ “Хр. Ботев“

Това посещение в Кипър е част от 12 месечния проект, който се казва „Европейските образователни системи през 21 век.“ Като целта на тоя проект е да се запознаем с образованието в различни европейски държави, именно Финландия, където бяхме ние учителите на обучителен курс. И сега, през месец ноември - Кипър и по-конкретно посетихме град Пафос. 

Визитата обхваща периода от 12 до 17 ноември и включва девет ученици и двама преподаватели.

Диляна Цветкова – учител в СУ “Хр. Ботев“

Основната цел на нашето посещение беше да се запознаят учениците с културно-историческото наследство на страната. И, междувременно, да научим нещо повече за кипърската образователна система. И да се опитаме по някакъв начин да я сравним, да намериме различията, да видим къде ние сме добри и, евентуално, какво можем да си вземем от тях. 

Традициите и гостоприемството на остров Кипър впечатляват врачанските делегати. Десетокласничката Стефания е възхитена от манталитета и темперамента на хората там, както и от архитектурните особености и бита на местното население.

Стефания Сардарян – ученичка в СУ „ Хр. Ботев“

При посещението ни в Кипър, мога да кажа, освен всички красиви забележителности, места, крайбрежието на Средиземно море, че много ме впечатли разликата в начина им на живот спрямо съответно тук, в България, в града ни, Враца. Поведението на хората е много различно./ От историческа гледна точка, много ме впечатлиха тези мозайки, на които бяхме, от къщата на Дионисий. Толкова дълго време - понеже те са на около 3000 години – толкова дълго време запазени. Това показва едно майсторство на хората от тогава…

Николай Борисов – ученик в СУ „Хр. Ботев“

Мен най-много ме впечатли скалата на Афродита. Там, самия град Пафос, е познат като родния град на Афродита. А самото място е супер красиво, има много голяма гледка към морето. Както и към скалите покрай пътя, които са… И, просто е нещо уникално. 

Габриела Димитрова – ученичка в СУ „Хр. Ботев“

В Кипър, нали, имат свои обичаи, свои традиции. И тяхната традиция беше да почерпят. Винаги, когато си поръчаш нещо или малко се забавят, защото при тях, техният манталитет е, определя това, нали, няма да бързаш – всичко се случва, за всичко си има време. Винаги черпят, винаги ще бъдат усмихнати, винаги ще те изслушат, винаги ще ти дадат най-хубавото, което имат. Ето това наистина ме впечатли, защото в България, ние не сме някак на този принцип. / Там хората бяха страшно дружелюбни, градът беше изключително чист и… вниманието, което ни оказаха като група, като гости, беше невероятно. 

Любен Сандов – ученик в СУ „Хр. Ботев“

Най-много от археологическите обекти, които посетихме, ме впечатли замъка в Пафос. Той е строен през 13 век. Като, самият той показва не само културата, която е минала там, а и самото политическо развитие на острова. Тъй като той е бил част от кръстоносните държави, по-късно от Османската империя и накрая британска колония. 

В заключителна част от проекта учениците ще споделят своите преживявания, наученото и новото със своите връстници, като влязат в ролята на „учители за един ден“.