Посещение в Кипър - ученици на визита за културен и образователен обмен

  22 Ноември 2022, 18:58     

С посещение в Кипър представители на средно училище „Христо Ботев“ Враца успешно приключиха поредните мобилности по проект на програма Еразъм плюс. Повече за образователната визита разказва координаторът на дейностите Диляна Цветкова.

Диляна Цветкова - учител в СУ “Хр. Ботев“

Това посещение в Кипър е част от 12 месечния проект, който се казва „Европейските образователни системи през 21 век.“ Като целта на тоя проект е да се запознаем с образованието в различни европейски държави, именно Финландия, където бяхме ние учителите на обучителен курс. И сега, през месец ноември - Кипър и по-конкретно посетихме град Пафос. 

Визитата обхваща периода от 12 до 17 ноември и включва девет ученици и двама преподаватели.

Диляна Цветкова – учител в СУ “Хр. Ботев“

Основната цел на нашето посещение беше да се запознаят учениците с културно-историческото наследство на страната. И, междувременно, да научим нещо повече за кипърската образователна система. И да се опитаме по някакъв начин да я сравним, да намериме различията, да видим къде ние сме добри и, евентуално, какво можем да си вземем от тях. 

Традициите и гостоприемството на остров Кипър впечатляват врачанските делегати. Десетокласничката Стефания е възхитена от манталитета и темперамента на хората там, както и от архитектурните особености и бита на местното население.

Стефания Сардарян – ученичка в СУ „ Хр. Ботев“

При посещението ни в Кипър, мога да кажа, освен всички красиви забележителности, места, крайбрежието на Средиземно море, че много ме впечатли разликата в начина им на живот спрямо съответно тук, в България, в града ни, Враца. Поведението на хората е много различно./ От историческа гледна точка, много ме впечатлиха тези мозайки, на които бяхме, от къщата на Дионисий. Толкова дълго време - понеже те са на около 3000 години – толкова дълго време запазени. Това показва едно майсторство на хората от тогава…

Николай Борисов – ученик в СУ „Хр. Ботев“

Мен най-много ме впечатли скалата на Афродита. Там, самия град Пафос, е познат като родния град на Афродита. А самото място е супер красиво, има много голяма гледка към морето. Както и към скалите покрай пътя, които са… И, просто е нещо уникално. 

Габриела Димитрова – ученичка в СУ „Хр. Ботев“

В Кипър, нали, имат свои обичаи, свои традиции. И тяхната традиция беше да почерпят. Винаги, когато си поръчаш нещо или малко се забавят, защото при тях, техният манталитет е, определя това, нали, няма да бързаш – всичко се случва, за всичко си има време. Винаги черпят, винаги ще бъдат усмихнати, винаги ще те изслушат, винаги ще ти дадат най-хубавото, което имат. Ето това наистина ме впечатли, защото в България, ние не сме някак на този принцип. / Там хората бяха страшно дружелюбни, градът беше изключително чист и… вниманието, което ни оказаха като група, като гости, беше невероятно. 

Любен Сандов – ученик в СУ „Хр. Ботев“

Най-много от археологическите обекти, които посетихме, ме впечатли замъка в Пафос. Той е строен през 13 век. Като, самият той показва не само културата, която е минала там, а и самото политическо развитие на острова. Тъй като той е бил част от кръстоносните държави, по-късно от Османската империя и накрая британска колония. 

В заключителна част от проекта учениците ще споделят своите преживявания, наученото и новото със своите връстници, като влязат в ролята на „учители за един ден“.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите