Политическа логика - каква е причината за исканата оставка на МВР министъра?

  20 Ноември 2023, 19:26     

Темата с протестите на футболните запалянковци и търсенето на отговорност от вътрешния министър заради безредиците е само параван за ПП-ДБ, заяви Бойко Борисов, коментирайки исканата от коалицията оставка на Стоянов.

Бойко Борисов – лидер на ГЕРБ
Аз никога не съм ходил при него в МВР, никога не съм се обаждал да кадрувам, никога не съм казал, спазвайки думата си, че на МВР и професионализма им няма да се месим.  Така че, моля колегите, ако не са доволни от резултатите си от изборите, ако искат да донапълнят с калинки Вътрешно министерство – щото, айде да се върнеме – как беше сложен зам.-министъра на МВР?  Момчето е добро. Но единственото му добро е, че бил охрана на Кирил Петков. И той израстна до зам.-министър. А Темелакиев за какво го смениха онзи ден? Аз му казах на Денков – да… все пак някой трябва да понесе отговорност за това, което се случило. И той уволни зам.-министъра Темелакиев… 

Борисов подчерта, че отговаря само за собствената си партия и нямало да угажда на Кирил Петков.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Дай да сложиме и другия му бодигард, да стане министър! Сложиха главен секретар, висшата професионална фигура. Сложиха си трима ли, четирима зам.-министри са вече. На МВР. Ето, той самия министър каза, че го е завел при него заместника на ДАНС на Кирил Петков.

Борисов е имал само една-единствена среща с Калин Стоянов, подчерта той.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП-а. Сиреч, това не са случайни хора, доведени отнякъде. Доведени са от ПП. Впоследствие обаче, по време на изборите, разбрахме, че те ходят в Министерството, кадруват, с една единствена цел – да преследват политическите опоненти.

За пореден път лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че не трябва да има оставка на вътрешния министър.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Ако има оставка на министъра, трябва да си отиде и Денков. Защото, вижте, професионалната работа на полицаите се прави от професионалистите, които са там. Министъра е политическо лице. На него може да му държиме сметка за заплати, за Шенген, за охрана на границата, за назначенията на хората. Това са политическите функции. Ако той трябва да понесе – аз когато понесох отговорност си отидох и аз като премиер – трябва да си отиде Денков, заедно с него. 

Според Борисов оставката на Стоянов вълнувала само „Продължаваме промяната“.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
От тази оставка се вълнуват само кадровиците на ПП, да донаслагат и последните си, дет се вика, протежета по министерствата, което правят в момента. Правеха го и продължават да го правят. 

Борисов бе категоричен, че няма да подкрепят искането на ПП-ДБ.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите