Под непрекъсната охрана - МВР и ЦИК си сътрудничат в деня на вота

  30 Март 2023, 19:17     

МВР ще охранява секциите през целия изборен ден до неговия край, за да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборния процес. Това заяви говорителят на ЦИК.

Росица Матева – говорител на ЦИК
ЦИК е в непрекъснат контакт с министър Демерджиев, който и отговаря за изборите и е министър на вътрешните работи. Вчера той беше при нас, проведохме среща с него и с почти цялото ръководство на МВР. Имаме уверението че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите в които ще има секционни избирателни комисии. Знаете, че по принцип в съботния ден, след като бъде подредено изборното помещение, то остава под охрана на МВР.

На секционните комисии ще бъдат изпратени и телефони, за да сигнализират при нужда на Вътрешното министерство.

Росица Матева – говорител на ЦИК
То е органа, на когото е възложено да осигурява сигурността на изборите. Може би ще се изпратят и допълнително указания, но това ще стане утре след срещата с министър Демерджиев. 

Матева обясни, че в определени общини вместо паравани ще се използват досегашните кабини за гласуване, но без завеси.

Росица Матева – говорител на ЦИК
И в тази връзка указахме все пак така да бъдат разположени тези паравани, че избирателя да не бъде в гръб, с гръб към секционната избирателна комисия, за да не се притеснява от това. А така да бъде разположен паравана, че да бъде осигурена тайната на вота на избирателя и все пак да се вижда какво се случва. 

А утре ще стане ясен броят на допълнителни секции в страната.