Почистват речните корита в Ребърково - пораженията по инфраструктутрата са сериозни

  20 Юни 2023, 20:02     

Ребърково и Лютидол започват да се възстановяват след наводнението. Остава обаче в сила частичното бедствено положение. Започна почистване на речните корита, като се извършват дейности по уширяване и продълбочаване, за да има по-добра проводимост на водата. Илия вече може да се придвижи до имота си с автомобил, тъй като пътят вече е възстановен. Но щетите в двора му са големи. От общината му обяснили, че може да получи до 300 лв. обезщетение.

Илиян Николов - пострадал в с.Ребърково:
Които аз категорично заявявам че не желая да ми дават каквито и да е пари. 300 лева помощ - да пият по едно кафе. 

Според него сумата няма да стигне за нищо. Илиян настоява да се укрепи улицата край имота му, защото следващия порой ще отнесе и останалата част от двора му.

Илиян Николов - пострадал в с.Ребърково:
Общината отказа да я засипе с камъни, отказва да направи подпорна стена тук за да не ми отнема още от двора понеже взе доста. Ходили са до средата на улицата къдри има асфалт а тук където няма асфалт но има данъци никой не е минал нагоре да погледне нищо. 

Водата отнесла и два електрически стълба, като решението било да се поставят, след възстановяването на пътя. 

Илиян Николов - пострадал в с.Ребърково:
Направиха ни върху дърветата електромерите и жиците оставиха там. Никой не е дошъл да погледне пътят готов ли е и да сложат въпросните стълбове.

От вчера започна почистване на речното корито в селото, като се извършва умиряване и продълбочаване, за да има по-добра проводимост.

Петър Петков - кмет на с. Ребърково:
Тепърва трябва да се направи корекция на двете реки от двете страни и бетонна стена на гробищния парк защото при последното наводнение беше отнесена част от нея. 

За да се избегне ново водно бедствие кметът предлага речните корита да бъдат изчистени извън регулативната граница, там обаче трябва да се намеси държавата. А за Илиян решението е едно.

Илиян Николов - пострадал в с.Ребърково:
Продавам имота и ще се приключва с улицата.

Община Мездра ще очаква финансиране от държавата за справяне с последствията от наводнението, но все още не е направена оценка на нанесените щети по инфраструктурата в селото. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите