По 100 лева преди Великден: Добавките ще са само за най-бедните пенсионери

  12 Април 2024, 14:03     

Парламентът окончателно одобри великденската добавка от 100 лв. за хората с пенсии под линията на бедност. Така над 530 хил. български пенсионери, които получават под 526 лв. ще бъдат подпомогнати за предстоящите празници. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева. Те ще са за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване за т.г. А парите ще бъдат изплатени преди Великден, увери изпълняващият длъжността управител на Националния осигурителен институт Весела Караиванова.

Народното събрание реши пенсионерите под линията на бедност да получат великденска добавка. Това стана с гласуване на промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Весела Караиванова – изп. дл. управител на НОИ:
С което задължава НОИ да изплати съответните добавки – по 100 лева за групата на пенсионерите, които получават доход от пенсии до линията на бедност. 

Осигурителният институт има готовност да изплати добавките преди Великден заедно с пенсиите за месец май, увери Караиванова.

Весела Караиванова – изп. дл. управител на НОИ:
Пенсиите се изплащат след 7-мо число – от 7 до 20 както е по Наредбата за пенсиите.Ние ще платим по-рано във връзка с предстоящите великденски празници, защото те се натрупват – 1, 2 знаете, втори единствено е работен ден, така че ние ще ги изплатим преди великден, за да могат хората да ги получат, така както е предвидено за съответните празници. Имаме готовност, каквото е необходимо, колегите по места ще направят и в събота и в неделя, така че да могат да достигнат тези суми до хората за празниците. 

За целта предстои среща на НОИ с ръководството на Български пощи.

Весела Караиванова – изп. дл. управител на НОИ:
Защото по-голямата част от пенсионерите получават своите пенсии и добавките чрез Български пощи. Създали сме съответната организация. Стандартно, чрез банките ние винаги превеждаме парите в края на месец април. 

Предстои промените да се обнародват в Държавен вестник.




 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите