Памет - библиотеката в Монтана вече има барелеф на патрона си Гео Милев

  14 Септември 2023, 17:15     

Барелеф на Гео Милев от днес посреща посетителите на най-голямата библиотека в Монтана. Идеята за паметния знак е на културната институция, изработването и монтирането  пък се финансира от  общината.  Десетки почитатели на автора на поемата „Септември“ дойдоха за официалното откриване на монумента.

Теодоси Антонов, автор на барелефаМ

Гео Милев устоя през всички превратности на времето. Това говори за неговата гениалност и мъдрост и  за мъдростта на десните сили в Монтана, които успеха да го съхранят.

Анелия Иванова, директор на РБ “Гео Милев“:

Библиотеката ни е млада, другата година ще направи 75 години и може би така е трябвало в навечерието на 75-годишнината да имаме паметен знак.

Златко Живков, кмет на Монтана:

Минават десетилетия, но нещата се случват … радвам се , че този … знак е факт, защото нашата , защото нашата библиотека носи това име , на един изключителен автор.

Близо 200 000 документа  съхранява регионалната библиотека в Монтана. Модернизирането на културната институция привлича все повече млади читатели.

Анелия Иванова, директор на РБ “Гео Милев“:

Пожелавам си библиотеката да се развива все повече и читателите да поглеждат вдясно от врата и  да ги вълнува паметния знак на Гео Милев

За първи път тази година библиотеката организира и Празник на книгата, с участието само на млади автори.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите