Отиваме на поредни избори - БСП връща утре проваления мандат на Радев

  23 Януари 2023, 17:35     

Утре в 10 ч. президентът Румен Радев ще приеме представителите на БСП, за да върнат нереализирания трети мандат. Така страната отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Още в петък, на инициираната от Левицата среща на лидерите, стана ясно, че единна подкрепа за съставяне на кабинет е невъзможна. На разговора се явиха само Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

Корнелия Нинова – председател на БСП:
 Винаги в трудни моменти ние сме проявявали отговорност, търсили сме диалог и решаване на важни въпроси за България. Ако има желание ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина.

По време на срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да се коалира с БСП, но не и в рамките на този парламент.

Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ:
 Нашият конгрес, на ГЕРБ – щото времената се менАт, ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Затова моят отговор беше най-лесен. Но аз ще разговарям с колегите, подобна „забрана“ – защото БСП също много се промени – не би трябвало да бъде спирачка, за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да е правителство в един момент.

Корнелия Нинова – председател на БСП:
Никой от нас не ви е говорил за коалиция. Не сте чули такава дума. Не, търсим решениe, без да конкретизираме какво да бъде то на този етап.

Лидерът на социалистите припомни и важността на държавния бюджет.

Корнелия Нинова – председател на БСП:
Уважаеми колеги, нямаме ли Бюджет за 23-та най-много ще пострадат хората. А очевидно, от днешният разговор се вижда, че няма подкрепа за съставяне на правителство, т.е. ще отиваме на избори, т.е. до юни, юли, ще оставим държавата без бюджет. 

По Конституция след връщане на третия мандат, държавният глава трябва да разпусне парламента и да насрочи дата за предсрочния парламентарен вот. В закона обаче не е конкретизирано в какъв срок трябва да стане това. Колко точно ще продължи работата на сегашния парламент и на коя дата ще се назначат изборите все още не се знае.