От втория път - местният парламент във Видин с нов шеф

  24 Ноември 2023, 20:29     

Светослав Славчев е новият председател на Общинския съвет във Видин. Местните депутати го избраха със 17 гласа от общо 31 в заседателната зала. И този път процедурата не мина без дебати, а причината е, че ГЕРБ обвиниха управляващите в манипулация, като съобщиха, че пликовете с имената на кандидатите са били белязани преди избора. 

В надпреварата за председателския пост на втори тур останаха Валери Димитров от ГЕРБ и Генади Велков от СДС. Към тях отново се присъедини и Валери Сираков от "Възраждане".  Групата на спечелилите местния вот обаче тази сутрин изненадаха със смяна. Вместо бившия председател Генади Велков, те излъчиха Светослав Славчев. Той е дългогодишен общински съветник от СДС и един от водещите юристи във Видинско. Идеята на СДС е местния парламент да се вземе модела на управлява в държавата и общинския съвет да се управлява ротационно.  

Генади Велков, СДС:
"Човек, който е бил председател и който най-добре може да води в тази зала, повярвайте ми така е"!

Валери Василев, ГЕРБ:
"Това, което предлага Генади Велков е нещо което трябва да бъде подплатено с едни предварителни договорки за периоди и прочие.Така, че това което (нищо, че ми се усмихва) предлага е разумно. Принципно сме съгласни това предложение, но не сме съгласни кой ще бъде първи защото не сме го обсъждали. Както и да е! Ние днес сме дошли да изберем председател". 

И така и този път се стигна до две гласувания. Причината - от ГЕРБ заподозряха комисията в манипулация на вота. 

Така Светослав Славчев бе избран след 2 гласувания и 17 гласа в негова подкрепа. Дали обаче и общинския съвет във Видин ще се ротира като държавата, все още не е ясно. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите