Опасно време в Северозапада - оранжев и червен код за сняг и бурен вятър

  24 Ноември 2023, 20:18     

Опасно време ни очаква през почивните дни, предупреждават метеоролозите. Очакват се интензивни валежи от дъжд, които ще преминат в сняг. А заради силния вятър ще има и снегонавявания. В готовност ли са местните власти, ако обстановка се усложни?

През следващите 48 часа под влияние на пореден циклон през Черно море, обстановката у нас ще се усложни. Валежите от дъжд се очакват да бъдат интензивни и значителни по количества, в по-голямата част от страната между 30 и 80 л/кв.м. за 24 часа. Още през нощта срещу събота над Северозападна България дъждът ще преминава в сняг и ще започне да се образува снежна покривка, която да надмине 30 см. А заради силния вятър, чиито пориви ще надминат 100 км/ч на места се очакват виелици и снегонавявания. Снегопочистващите екипи към общинската управа във Враца са в готовност за евентуално снегопочистване и опесъчаване в района. 

Димитър Димитров - гл. инж. на община Враца:
Община Враца е с голям ресурс и сме обезпечили града с 11 машини, а населените места с четъртокланата пътна мрежа ще бъдат с 10 машини. Предвидили сме осоляване и снегопочистване, предвидили сме и 7 екипа, които да поддържат пешеходните участъци, като тротоари и пешеходна зона. Дори и машината сме подготовили със специалния препарат който да третираме централна градска част. Имаме дежурни екипи които ще дежури през целия период на лошите метеорологични условия, както на горещият ни телефон е в постоянна връзка с нас, в пряк контакт с гражданите и сигналите им.

Зарад лошите метеорологични условия, често пъти хората в малките населени остават без електрозахранване. Една от причините са изпочупени дървета и клони от бурния вятър, които падат върху електропреносната мрежа. Жителите на врачанското село Горно Пещене споделят, че вече не се изненадват от прекъсването на ел.захранването, но се притесняват от евентуални токови удари, които могат да унищожат електрическите им уреди.

Марияна Цветанова - жител на с. Горно Пещене:
Свикнали ли сте с тази ситуация?" - Кой може да свикне, мато като нямаш друг избор ще свикнеш, откъде да вземем ток. Аз тука никой няма да оправи нещата  и да ревеш и да не ревеш. Трябва да мине енергото да почистят улиците дърветата, които правят също проблеми, щото клоните закачат падат жици.

Марияна Иванова - жител на с. Горно Пещене:
Има хора които са си направили локално парно, нали пак са на дърва и пелети обаче като спре тока, спира и парното, няма отопление.

Марияна Цветанова - жител на с. Горно Пещене:
Имало е по-големи снегове, не е имало такива аварии, колкото сега. Вятър като вее по същия начин, гасне, светне. 

Заради интензивните валежи съществува и опасност от разливи и наводнения, т.к. се очаква да се повишат нивата на реките.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите