Обвиняемият за трафик на 400 кг хероин e невинен - Кирил Милков ще съди държавата за 5 годишния ад

  25 Октомври 2022, 19:24     


Пълен обрат по делото за трафик на  400 кг хероин през Дунав мост 2. Обвиният Кирил Милков, който по онова време е работил като международен шофьор е признат за напълно невинен по всички обвинения. Всичко започва на 20-ти май - 2017-та година, когато в камиона на Кирил се оказва близо половин тон хероин, натъпкан в товара му, с който трябвало да мине границата ни с Румъния.

Кирил Милков:
Спирам на дилижанса, отивам сутринта и ме чакаха митнически инспектори, беше освободен трасето. Питаха ме, какво караш? Казах им какво карам.

До последно Кирил е сигурен, че транспортира плочки, докато проверката на митничарите не установява друго.

Кирил Милков:
Била стоката от рискова държава. Аз идвам от София, коя е рисковата държава? Товарът беше фабрично опакован, повтарям - фабрично опакован, "чемеросан" и прочие.

Така адът на Кирил започва.  Окръжната прокуратура във Видин му повдига обвинение, че е опитал да пренесе високорисково вещество в рекордни за 2017-та година размери за България за близо 20 милиона лева.

Славяна Младенова, служебен защитник на Кирил:
Ако беше доказана вината на Кирил, законът предвижда присъда от 15-до 20 години и глоба от 200 до 300 хиляди лева.

Адвокат Славяна Младенова се явява служебен защитник на Кирил, но бързо след като се запознава със случая разбира, че тираджията може да се окаже просто изкупителна жертва.

Славяна Младенова - служебен защитник на Кирил: 
Досъдебното производство се проточи повече от 2 години, след многократни удължавания на срока за приключване. Първите десет дни Кирил прекарва във видинския арест и в един от софийските.  По същия модел продължи и съдебната сага с 15 съдебни дела.

Междувременно, Кирил Милков губи работата си, социалния си живот и всякаква надежда, че нещо ще се случи. Единственият му близък, който и до днес е до него през цялото време е приятелката му.

Николина Етрополска - приятелка на Кирил
Животът му се преобърна не на 360, ами няма градуси. Той е без майка, без баща, без близки. Останах до него до ден днешен защото той има нужда. Дори нямаше средства да дойде за делата, които се водеха във Видин.

След години борба на Кирил и неговия адвокат идва лъчът надежда на 19-ти февруари, когато Видинския окръжен съд постановява оправдателна присъда за международния шофьор, но окръжната прокуратура  протестира решението.

Славяна Младенова - служебен защитник на Кирил:
Тогава делото продължи на втори инстанция в САС. Повече от 2 години по-късно, САС потвърди присъдата на Видинския окръжен съд. Простата аритметика показва, че повече от 5 години Кирил Милков беше обвиняем и подсъдим.

Кошмарът за Кирил приключи, но той вече не е същия. Заради стреса от преживяното Кирил отключва множество хронични заболявания и диабет.

Славяна Младенова - служебен защитник на Кирил:
Считаме, че това състояние на Кирил да не може да бъде компенсирано по никакъв начин, то държавата в лицето на прокуратурата следва да понесе отговорност за неоснователните и недоказани обвинения. Подготвяме иск обезщетения за нанесените материални и нематериални щети  по смисъла на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Така прокуратурата изпада в патова ситуация защото освен, че ще трябва да плати за щетите, причинени на Кирил, остава и без виновен за рекордния трафик на хероин, защото и към този момент няма информация дали са предприети някакви действия към собствениците на транспортната фирма, в която е работил Кирил.