Облеклото в Северозапада от миналия век - форум събра краеведи и етнографи от Врачанско

  24 Ноември 2022, 19:16     

Възстановка на влашка сватба даде началото на деветнадесетата регионална краеведска конференция във Враца. Тя се проведе в Читалнята на врачанската библиотека, която съвместно с Регионалното управление на образованието е организатор на събитието. Тема на форума бе „Облеклото в Северозападна България – ХХ век – стил, традиция и мода”.  А конференцията събра историци и изследователи, студенти и ученици от целия регион.

Лорета Колева – н-к РУО – Враца:

За РУО е чест да ви поздрави с 19-тата регионална краеведска конференция на тема: „Миналото на Родния край – послание към бъдещето‘, посветена на облеклото я Северозападна България през 20-ти век. Създадена с ентусиазъм и надежда за опазване и укрепване на духовните традиции и богатство на нашето минало. Конференцията през годините се превръща в активен фактор при съхраняването на историята на града и региона. Поколения краеведи помнят и пазят тази съкровищница от знания и послания, и остават верни приятели на краеведското дело. 

Силвия Павлова – дир. РБ „Хр. Ботев“:

Радвам се, че и тази година участниците в конференцията с теми – подготвени теми - са 27. Отново и тази година, колегите от Видин са тук. За което ви благодаря. Колегите от Монтана също са тук, представители от Правец също има тук – т.е. нашата конференция се разраства. За което много се радвам. 

Традиционни народни костюми, градско облекло, булчински рокли и женски носии, занаяти и школи от различни населени места, бяха само част от представеното на форума. Голям интерес предизвикаха и моделите на ученически униформи от 20-ти век.

Надежда Златанова – учител в ПГ „Димитраки Хаджитошин“:

Това е този костюм с бялата шапка, който е от края на, от 1928 година снимката. Следващият, който е от края на 60-те години, който си е носил в девическата гимназия във Враца, нали, което е по-странното, защото те са имали черно елече са носили в този период. Следващите вече са традиционната комсомолска униформа, която е била до последно се е носела в ежедневието. Съответно престилките и една униформа, една риза на една г-жа. 

Част от детайлите в униформите са оригинални, а други са възстановени от абитуриентите от специалност „Бутикови облекла“ на професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“ във Враца.

Надежда Златанова – учител в ПГ „Димитраки Хаджитошин“:

Тази риза е автентична, тя е на повече от 50 години, разполагаме с нея, беше ми отстъпена в случая да я покажа. И онази риза, която е на повече от 80 години. И е била ученическа униформа на една девойка навремето, докато се е обучавала в средното си образование. 

Теодора – ученичка в 12 клас на ПГ „Димитраки Хаджитошин“:

Като цяло всичко ни беше интересно, да видим как нашите баби и дядовци са се обличали преди много време. И… трудно не ни беше, с помощта на нашата класна се справихме, ушихме всичко. Шевиците по самата риза и това, че са си ги правили на ръка – това ни впечатли доста повече. 

Гостите на форума имаха възможност да разгледат също и експозиция на стари албуми с автентични фотографии и популярни модни журнали от миналия век.

 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите