Нужда от помощ - врачанската болница се нуждае от нови медицински легла

  30 Ноември 2023, 19:46     

Темата за Многопрофилната болница във Враца повдигна съветника от БСП Цветелина Дамяновска.
 
Цветелина Дамяновска - общински съветник от БСП
Всички знаеме, че има задължения, но знаеме, че имаше и някакъв конкурс, знаеме, че той е - даже аз не знам на каква фаза - дали е завършил, дали не е, дали пак ще има промени, дали пак ще има напрежения. Знаеме, че г-жа Кети Ценова пак е ръководител на болницата. Но ще ви помоля, за следващото заседание, ако е възможно да ни предоставите сериозна информация от нашия представител по отношение на финансовото състояние, което е натрупвано в десетилетия по много причини. Да търсиме някакви ефективни начини просто да помогнеме. 

Намаленият състав на персонала в отделенията е сериозен проблем, посочи Дамяновска.

Цветелина Дамяновска - общински съветник от БСП
Не може един санитар и една сестра да обслужи 10 болни, които са критични и ще загубят живота си всеки момент... Хората се борят, гледат си съвестно работата, но условията наистина са тежки по отношение на базата и затова ви умолявам още на следващото заседание - аз ще внеса и писмено въпроса - нашия представител да ни докладва тук в съвета състояние на дълга, проблеми на болницата.

Дългът на болницата намалява, съобщи кметът на Враца. Проблем обаче са кадровото обезпечение и битовите условия в някои отделения.

Калин Каменов - кмет на община Враца
В момента в Инвазивна кардиология има нужда от медицински легла. Миналата седмица разговарях с д-р Мраморенска и с Кети Ценова. Внесли са при мен искане за осигуряването на средства около 50 хил. лв. за закупуването на такива медицински легла. Възложил съм на колегите от финансова дирекция да направят разчети и ако успеем да намерим такава финансова възможност, още на следващата сесия да гласуваме тези средства и да ги подкрепим, за да могат да купят необходимите легла за отделението, защото част от тях... леглата са в незадоволително състояние меко казано. 

Финансовото състояние на болницата може да бъде подобрено, само ако държавата се намеси, категоричен бе Каменов. 

Калин Каменов - кмет на община Враца
И със закупуването на съответната модерна и съвременна медицинска апаратура, болницата и нейните отделения да могат да работят по скъпите пътеки по Здравна каса, с които да могат да си изкарват средствата и да печелят, защото все пак независимо, че странно да говорим за печалба в лечебно заведение, то е търговско дружество. И то работи с приходи и разходи. 

Има осигурени средства за закупуването на Ядрено-магнитен резонанс, но за неговото изграждане трябва да се осигури специална зала, където да се монтира апаратурата, което ще отнеме минимум една година, каза още кметът. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите