Нова социална услуга в Монтана - най-търсената е доставка на храна по домовете

  26 Октомври 2022, 19:25     

Асистентска подкрепа е новата  социална услуга разкрита в община Монтана. Чрез нея се осигурява грижа за възрастни и хора с увреждания у дома. Асистентите помагат в поддържането на хигиената и ежедневното обслужване на потребителите, пазаруват, придружават ги , ако се наложи до лекар, помагат за контактите им  с институциите/

Димитринка Колова – директор на Социален патронаж:

 Това е нова социална услуга, разкрита е на 1 януари 2021 г., имаме 50 човека персонал, при капацитет 157 лица ние обслужваме 165.

 

Над 2 000 жители на Монтана и 23-те села  от общината ползват социалните услуги, които с Асистентска подкрепа стават 22. 

Златко Живков – кмет на Монтана:

 Приготвяме социална карта и регистър на социалните услуги, в който ще можете да видите какви услуги предоставяме, къде ги предоставяме, с какви хора ги предоставяме, и най-вече кой се ползва от тези услуги. + близо 2 000 души са потребителите на социални услуги, около 600 са хората от екипите на територията на цялата община… Говоря за изключително разнообразие на социални услуги. 

Все още най-търсената услуга е доставката на храна по домовете от кухните на Социалния патронаж.  480 жители на общината получават ежедневно прясно приготвена храна за обяд и вечеря, срещу минимално заплащане. Над 100 души чакат да бъдат включени в списъците за доставка на храна през предстоящата зима.