Нова дейност във видинската болница: Ще лекуват периферната съдова болест

  01 Април 2024, 14:15     

Нова дейност, чрез която ще се лекува периферната съдова болест, ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница. Дейността ще спести на нуждаещите се пътуването до Плевен и София, където са най-близките болници, съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов. По данни на световната здравна организация, от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест.

Периферна съдова болест или наричана още периферна артериална болест е бавно и прогресиращо нарушение на кръвообращението. Може да се причини от стесняване, запушване или спазми в кръвоносен съд. Тя може да засегне всеки кръвоносен съд извън сърцето, включително артериите, вените или лимфните съдове. От днес специалистите във видинската държавна болница ще могат да се борят със заболяването. 

Д-р Стоян Филипов, началник на отделението по кардиология в МБАЛ - Видин:
"Около 5,6% в света боледуват от периферно-съдова болест и тази периферно-съдова болест за съжаление при нас е в малко по-голям процент - някъде около 11 до 20% са пациентите в България, които са с периферно-съдова болест. Това означава, че всички съдове, които са извън мозъка и сърцето, са потърпевши от стеснение, спазъм или да го наречем запушване на съответния съд".

Д-р Жерат Шабани, инвазивен кардиолог в МБАЛ - Видин:
"Това ще доведе до симптоми. Болки изтръпване на долните крайници. Слабост в краката и това се проявава при физическа активност, трябва да се обърне внимание на самите симптоми, които са важни. Лечение обикновено включва промени в начина на живо на самия пациент, както и медикаменти, които подпомагане на функционалния клапан и в някой случаи интервенционално лечение". 

Лечението, което видинската болница вече ще предлага ще е именно интервенционално. 

Д-р Тони Златанова, кардиолог:
"С дейността по периферно-съдовите интервенции започват и имплантации на постоянни катетри. Успешно се извършва имплантиране на кардиостимулатори, което е голямо облекчение за пациентите, тъй като не трябва да пътуват до София или Плевен".

Всички дейности се поемат от Здравната каса. А това, което липсва на държавната болница са квалифицирани специалисти. 

Д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ - Видин:
"Ако има желаещи отвън, които да дойдат да започнат работа при нас, мисля, че биха намерили добра почва за професионално развитие и не лошо финансово заплащане". 

В момента в отделението по "Кардиология" работят шестима лекари, а в последните седмици към тях се е присъединил и един стажант. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите