Никулден е! - Враца отбеляза празника с богата програма

  06 Декември 2022, 19:52     

С богата програма Враца отбеляза един от най-православните празници - Никулден. Рибни изкушения и Никулденски курбан събра жителите на града на централния площад. Около 70 пълнени шарана бяха приготвени от професионални майстор-готвачи от общинско предприятие Социални дейности и детските градини и ясли във Враца. Рибния базар се проведе с благотворителна цел.

Калин Каменов - кмет на Община Враца
Идеята днес е да подкрепим един наш млад съгражданин, който има нужда от лечение. Това е моят адаш, който се лекува от тежко заболяване, така че средствата които ще дарите за никулденския шаран ще отидат за негова подкрепа. Пожелаваме му Св. Николай да го закриля и да му помогне да се излекува.

Минути след като бяха подредени кулинарните изкушения, те бяха изкупени.

Габриела
Купих си шаран в полза на каузата на това дете, нека господ да му даде здрав и да му се помогне по този начин и с тия добри хора, които са приготвили тази хубава храна.

 Петя
Едно благородно дело и трябва всеки един който има възможност да го подкрепи.
 Клавдия Костова - дир. на ДГ "Детска вселена"
Много благородна кауза да помогнем на Калин. Той беше наше дете в Детска вселена е бил детенце като малък, познаваме семейството и с голямо удоволствие се включихме в тази кампания. Имамме прекрасен готвач Таня Конова се казва, с много усет и вкус приготвя всичко, старае се. Като допълнение ще кажа, ще има благотворителна изложба-базар и в нашата детска градина за Калин.

Никулденският курбан беше приготвен от седем вида риба. Той бе осветен от врачанския митрополит Григорий, който отслужи и водосвет за здраве и благополучие. 

Врачански митрополит Грирогий
Нека да бъде честит на всички многобройни именници и нека да знаят че имат един велик застъпник, пред лицето Господне.

Светецът Николай Мирликийски, наричан Св. Никола се почита като патрон на банкерите, рибарите, воденичарите, ловците и търговците. Преди да бъде канонизиран за светец е бил лихвар, който помагал на бедните, като раздавал богатството си. За легендата разказа още Радосвета Крумова от отдел "Култура" в общината.

Радосвета Крумова - отдел "Култура" в Община Враца
Св. Николай Чудотворец помага на бедните, връща радостта на отчаяните, закриля бедните и самотните и дарява със здраве и късмет всеки, който вярва. Според християнската вергилия на Св. Никола се паднали моретата, реките и езерата. Е ние сме в Балкана, но все пак имаме река Лева, имаме язовири, а имаме и църква която носи името на Светеца.

Празник има и храм "Свети Николай" във Враца, защото днес се навършват и 155 години от основаването му. От общината пожелаха да бъдат здрави всички именници.

Радосвета Крумова - отдел "Култура" в Община Враца
Колкото люспи по шарана, толкова пари в джоба си да имате, ама не в сотинки, а в едри банкноти. Честит празник и на банкерите, рибарите и търговците.

Днес празнуват носещите името Никола, Николай, Нина, Николина и всички техни производни. В община Враца именниците са близо 2400, като най-много са с името Николай - 1518, следвани от тези с името Никола - 351. При дамите най-много са с имената Нина - 274, следвани от името Никол - 258 и Николина - 255.