Неучебен ден за четири общини във Врачанско, заради снежната блокада

  26 Ноември 2023, 19:27     

В снежна блокада осъмнаха днес хората във Врачанско. Обилният снеговалеж натрупа сняг около 50 см. Силните пориви на вятъра допълнително усложниха ситуацията и много населени места в района останаха без електрозахранване повече от 12 часа. Мощният циклон прекърши клони и дървета и затвори пътни участъци до три населени места. Заради усложнената зимна обстановка, утрешният ден в община Враца е обявен за неучебен. 
 

Снежни преспи, силен вятър и домакинства без ток. Такава бе ситуацията във Враца и близките населени места. Още сутринта снежната покривка на места надвишаваше 50 см, а заради поривист вятър имаше и навявания. Заради непочистени квартали от снега и паднали дървета по улиците, хората в града останаха блокирани до обяд в собствените си домове. 


Георги Петров
С лопатите, днес е лопатен ден. Аз съм бил у железниците 40 години, това не е сняг. Сняг до тука /..показва коленете../ и влаковете вървяха, а сега..не ми се говори.

Тихомир Тодоров
Последният снегорин който мина беше вчера, мисля, че сол хвърляше, това беше към 4.30 ч. следобед.

Иван Йотов
Не да се осоли, то не е минато да се разчисти. Даже не знам сега ако идва снегорин дали ще може да се качи да изчисти. Ще слизаме от тука и ще се прибираме напролет. 

 

Прекършено дърво затвори улица в един от кварталите на града. За щастие няма пострадали хора или автомобили. 

 

Слави Йорданов
Дървото е по средата точно на пътя, няма минаване, няма почистени райони. Къде са снегорините?
Обилният снеговалеж изключи редица въздушни електропроводи в Северозапада, увредени са проводници и електрически стълбове, заради паднали клони и дървета. Много квартали на Враца и част от близките населени места останаха без ток повече от 12 часа.

 

Константин е с малко дете и липсата на ток определи като кризисна ситуация.

 

Константин Гиздов
Малкият е болен в момента и няма как да му стоплим храната, той реве, лекарствата не може да му приготвим. Ние сме на бойлер и къпането също е невъзможно. Бяхме като в миналото.

 


По последни данни на енергодружеството в района има три подстанции без електрозахранване. 
Мощният циклон създаде проблеми и на железопътния превоз. Много влакове спряха, заради липса на напрежение в контактната мрежа. Около 6 часа остана блокиран влакът Варна-София при гара Мездра-Юг.


Бистра Симова
Причините които чух до момента бяха че има паднало дърво, след това жената каза, че има залепнали замръзнали стрелки, след това каза, че няма напрежение по тези мрежи. В сайта само вдигат минутите, може би с изкуствен интелект не знам как го решават.

Гинка Петрова
Обхват нямаме, тук самото място било такова, че няма обхват, няма интернет. Стоим и чакаме.

Светозар Илиев
Изпускам полета и нямам идея, нямаме никаква информация и сме в безизходица, в капан.

 

А заради паднали дървета на пътя са непроходими пътни участъци до селата Чирен, Мало Пещене и Веслец. Заради усложнената обстановка утре е неучебен ден за общините Враца, Мездра, Роман и Криводол.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите