Най-леката мярка "подписка" - обвиняемите за подправения вот се прибират в Малорад

  13 Ноември 2023, 19:38     

Измениха мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка", спрямо Моника и Цветослав, обвинени в подправянето на бюлетините в с. Малорад. Определението е на Окръжния съд във Враца, след като защитата обжалва. На влизане в съдебната зала днес обвиняемите Моника и Цветослав запазиха мълчание.

 

Според прокурор Камелия Трифонова съществуват достатъчно доказателство за извършеното от тях престъпление и го определи, като изключително тежко посегателство върху избирателните права на гражданите, факт към който обществото е особено чувствителен и с голям обществен резонанс. Тя бе категорична, че могат да повлияят на свидетелите, ако бъдат пуснати на свобода. Адвокатите обаче се позоваха на добрите характеристики на обвиняемите.

Даниел Христов - адвокат на Цветослав
Говорим за двама обвиняеми, които в живота си досега не са извършвали престъпления, живеят работят.

Според защитата изменената мярка "подписка" не може да повлияе на делото.

Цветомила Събинска - адвокат на Моника
По какъв начин биха повлияли на делото, при условие че всички всички свидетели са разпитани? С оглед събраните доказателства по делото, с оглед, че няма реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, т.к. липсват такива доказателства и такива данни по делото.

След изменената мярка обвиняемите се прибират вкъщи при семействата си. Моника Йорданова, председател на 5-та СИК в с. Малорад и Цветослав Цветков, член на същата избирателна комисия са обвинени за подправянето на вота на 29 октомври, като са дописали преференции в бюлетините за няколко кандидати за общински съветници в община Борован. Нарушението бе заснето във видеозаписа от преброяването на вота. Сега те имат право да се върнат към ежедневните си задължения, но при повикване от разследващите са длъжни да се явят.

Даниел Христов - адвокат на Цветослав
Предстои да се извършат още редица процесуално-следствени действия, най-вероятно разследващите ще назначават експертизи на събраните доказателства. 

Мярката определена от съда е окончателна, но разследването по делото продължава. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите