На второ четене: Приеха промените за БНБ и Сметната палата

  02 Април 2024, 19:00     

Депутатите окончателно приеха на второ четене промените в Закона за Българската народна банка. Опозиционните партии: „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, се обявиха твърдо против поправките, като изразиха мнение, че изначално конституционните промени в частта за избор на служебен премиер са били „грешка“. По-рано днес народните представители от Комисията по правни въпроси дадоха зелена светлина за избора на служебно правителство с премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. 

Без дебати и за по-малко от 20 минути Правната комисия в Народното събрание прекрои първоначалното предложение потенциалните служебни премиери да излизат в неплатен отпуск. Вместо това временно ще се прекратяват правомощията им. Решението беше прието на второ четене в пленарната зала, но възникна въпросът, кой всъщност предложи поправките в конституцията. 

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:
"Аз имам добра памет за нещата, в които съм участвал. Специално за Конституцията винаги през тези месеци сте чували, че подкрепям Христо Иванов. Аз дори не съм участвал не само на пресконференциите, но и в разговорите, свързани с нея”.

Kирил Петков, съпредседател на ПП:
 „Няма как да казваш, че не си знаел какво пише в Конституцията. Ти си най - голямата политическа партия в парламента, ти казваш на своите депутати, гласувайте, натиснете бутона".

Делян Пеевски, председател на ДПС:
"То е ясно кой го е предложил, Христо Ивнов и компания". 

Опозицията обяви, че така разписани промените са „по-адекватни”, но въпреки това ще гласуват против при разглеждането на текстовете в пленарната зала. Според „Възраждане” и с поправките текстовете са противоконституционни.

Петър Петров, народен представител от "Възраждане":
"С ограничаването на правомощията на президента, стана така, че избраните лица за служебен премиер са на изборни длъжности, когато са на изборни длъжности. Не могат да се прекъсват временно правомощия на изборни длъжности. Ако едно лице е на трудово или служебно правоотношение и след това бъде назначено за друго нещо, тогава би могло, но се прави аналогия с длъжността на депутатите, която обаче не е коректна защото депутатите не са изборна длъжност". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че разбира атаките към Христо Иванов, „че е внесъл тази глупост”. Тя обаче попита кой е натиснал зеленото копче и я е гласувал.

Корнелия Нинова, лидер на БСП:
"Първо не се прави така, за 15 минути в зала да се променя смисъла на парламентаризъма. И второ предложенията не решават проблема, те го задълбочават". 

В крайна сметка спешните законодателни промени в Закона бяха приети в пленарната зала. Така Димитър Главчев ще може да заеме поста на служебен министър-председател. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите