На устна договорка? - щети в Берковица след саниране за хиляди лева

  28 Март 2023, 19:24     

Десетки апартаменти с поражения след абсурдно саниране в Берковица. През 2018-та година блок Бор 1 е един от одобрените по проекта за енергийна ефективност. В работния проект обаче е предвидено цялостно обновяване на сградата. 

Милован Пантелеев, общински съветник в Берковица
"Към момента на подписване на договора е заложено, че ще има задължително подмяна на хидроизолацията. В последствие, когато идва момента да се представи проекта, изпълнителят е пропуснал целия покрив. Така в работния проект отсъства целия покрив, а преди това в договора го има. Тук още по-скандалното е, че целия екип, който е работил по проекта в община Берковица, дали го е проспал или умишлено го е приел по този начин, но работата е започнала без него". 

Дали след обществено недоволство или по друга причина фирмата в крайна сметка е започнала ремонт и на покрива на сградата, но вместо ефект, станал дефект. 

 

Ваня Малевска, живуща в блока 
"След санирането започнаха проблемите. Тече отвсякъде, сложили сме кофи, корито, през 2 дена изхвърляме вода".
Милован Пантелеев, общински съветник в Берковица
"Както виждате, положен е фибрана, след което има мрежа и това, което виждате разкъсаното е битумен грунд. Дори не е сложена хидроизолацията, повърхностния слой го няма и затова се стига до тук". 


Въпреки дефектите фирмата изпълнител пуска фактура за над 40 хиляди лева за ремонтирания покрив, а съседската общност е търси отговорност от домоуправителя на кооперацията. 

Рени Крумова, домоуправител на блок "Бор 1" в Берковица
"Обадихме се веднага на фирмата, които ни обясниха, че нищо не могат да направят, тъй като имали устна договорка с общината. След като с община Берковица обсъдихме този казус, общинските съветници взеха решение да се направи ремонт отново на покрива". 

Устната договорка била с предишния кмет на градчето, а сегашния все още не предприема никакви действия. 


Милован Пантелеев, общински съветник в Берковица
"Хората буквално бедстват. Общината в момента е солидарно отговорна дори има трайна съдебна практика, че при такива случаи, когато изпълнителят отказва да си ремонтира щетите общината е длъжна да вземе мерки, в случая имаме и две решения на общински съвет, които кметът упорито отказва да изпълни"

Потърсихме и местна власт за позиция по казуса. 

Калин Иванов
"Въпреки многобройните ни запитвания от община Берковица отказаха коментар по темата". 

Кметът на Берковица Димитранка Каменова обаче коментира случая на редовната сесия на местния парламент. 

Димитранка Каменова, кмет на Берковица
"Нищо няма да правим след второто решение на ОБС - Берковица и може би Вие г-н Панталеев трябва да кажете защо. По - важното за мен е, че има жалба в Окръжна прокуратура, която разследва ремонта на блок "Бор 1" , изискват се документи от нас и докато не се приключи с това няма да правим нищо". 

А докато приключи и прокурорското разследване хората в блока ще се молят да не завали. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите