На първо четене - приеха удължаването на закона за бюджета

  09 Юни 2023, 19:16     

Народните представители единодушно приеха днес на първо четене удължаването на бюджета до приемането на новия за 2023-та година. По време на изказванията Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи срокът за разглеждане и внасяне на предложения преди второто четене, да бъде съкратен на три дни.

Венко Сабрутев – народен представител – „ПП-ДБ“
Служебния кабинет ни вкара в абсолютна безпрецедентна ситуация, днеска, по средата на годината, да разглеждаме удължаване на удължаването на удължаването на закона за държавния бюджет за миналата година. 

Финансовият министър Асен Василев бе подкачен с хапливо изказване от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Тошко Йорданов – народен представител от „ИТН“
Аъъъ… преди да кажа това, което искам да кажа за законопроекта, който ше приемеме, ако съм прав доколкото знам, мястото, къдетое седнал министър Василев е мястото на вицепремиера. Той не е вицепремиер, така че, ако може да го, по начина на водене да го поставите да седне където трябва да стои финансовия министър, а не вицепремиера и изпълнителната власт. Хубаво е изпълнителната власт да си знае мястото. 

Василев на свой ред му отговори:

Асен Василев – министър на финансите
Г-н Йорданов, аз не Ви давам идеи как да пишете песни, ще Ви помоля вие да не ми давате идеи как да пиша бюджет. 

Тошко Йорданов – народен представител от „ИТН“
Както стана ясно, на заседанието на финансова комисия, към месец май сме с милиард и 300 дефицит. И това, което иска служебния министър, и което сега трябва да приемаме, е всъщност да се пипа и „Сребърния фонд“ и евросредствата. Щото няма пари. И предложението е да приемем неснижаем остатък, така че да гарантираме поне парите от „Сребърния фонд“. Затова, спрямо председателя на комисията, хубаво е, нали, да не се приема закона днес, на две четения, за да може да направим тая поправка. 

Няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд, заяви още Асен Василев.

Асен Василев – министър на финансите
Нито Сребърния фонд, нито който и да е друг фонд. Те никога не са били пипани. В момента имаме 10 млрд. В този удължителен закон, който е внесен от служебния кабинет, с изключение на средствата, тази 22 точка би следвало да отпадне, тъй като тя няма нужда да се пипа. 

Според Василев ползването на бюджет от предишна година, 6 месеца след като тя е изтекла, е безпрецедентно.

Тошко Йорданов – народен представител от „ИТН“
На въпроса ми – сега, като ги изхарчиме тия пари, за да платиме ‚масрафите‘, които са сложени от същия министър, който стои на мястото на вицепремиера – отговора беше, че не могат да ми отговорят кога и как ще върнем парите, най-вероятно през заеми бюджета, заложен за 23-та година от министъра на финансите, който в момента седи на мястото на вицепремиера, е пълен боклук. 

Лидерът на БСП също се изказа по темата:

Корнелия Нинова – председател на БСП
 „Онзи“ бюджет го подкрепиха всички в залата. Тоест, сега критикувате себе си… трябва да ни е ясно на всички, че това, което приемаме днес, ще важи до 31 юЛи, 23-та. 

С удължаването на бюджета до приемането на нов, става възможно увеличението на пенсиите от юли както и останалите социални плащания към общините.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите