Младежки музикален форум - симфониета Враца представя концерти с международно участие

  10 Май 2023, 18:12     

Представиха програмата на 37-мия Международен Младежки музикален форум, който ще се състои във Враца. Гостуващите музиканти обяви директорът на врачанската Симфониета.

Христо Павлов – директор на Симфониета Враца
Мисля, че този път имаме наистина успех в това да направим съчетание между младежки участници, младежка програма, гости на фестивала, които са извън нашата програма на оркестъра, но са част от програмата на фестивала.

Афишът включва четири основни събития и заключителен концерт за 2-ри юни.

Христо Павлов – директор на Симфониета Враца
В първия концерт акцента е, че са само цигулари, всичките са виртуози, шестима солисти - или 7 - от пет държави различни европейски. Всичките са ученици на проф. Марио Хосен, т.е. всичките са във виртуозната част на цигулковото изкуство. 

Второто събитие от програмата на форума представя млади лауреати.

Христо Павлов – директор на Симфониета Враца
Вторият концерт е за деца, но всичките са носители на първа награда от Международния флейтов конкурс във Варна, от неговото 5-то, 6-то и 7-мо издание. Плюс специалния гост Омар Акоста, номиниран за "Грами" преди година и половина. Мултижанров флейтист със световна известност. 

Любителите на смесения жанр ще могат да се насладят на първия концерт от цикъла "Традиции и съвременност". Това е третото събитие от програмата на международния музикален форум.

Христо Павлов – директор на Симфониета Враца
Солисти, които са докторанти, т.е. пишат докторски дисертации в Националната музикална академия, но вече всички са професионално действащи музиканти, работят на различни места. Много разнообразна програма също. И една млада дама диригент - Светлана Галианова - надявам се да я чуваме по-често, според мен тя е много стойностен музикант. 

В четвъртият концерт гостуват участници от Международни оперни семинари от различни държави. А в кулминацията на фестивала са трима многожанрови музиканти.

Христо Павлов – директор на Симфониета Враца
От българска страна Антони Дончев. Концерта се казва "Класикал импро" - от импровизация в класически и не само стил, защото те намесват и джаз и поп музиката. Бенемин Шмит - цигулар, който е солист на най-големите световни оркестри с класически произведения, концерти. Но в същото време е силно изкушен да свири и жанрова музика. И Георг Брайншмид - контрабас. Той е бил дори за известно време във Виенската филхармония и опера, като част от оркестъра. Но му е станало тясно, той е човек, който също обича да смесва различните видове музика, различните жанрове. 

Началото на Музикалния форум е на 18 май от 19:00 ч. в Градската концертна зала във Враца.