Масова смърт на пчели във Врачанско - използват ли се забранени за употреба пестициди?

  08 Май 2023, 17:08     

Масово измиране на пчели във врачанските села Нивянин и Буковец. Затова сигнализират местни пчелари, а проблемът продължава вече пети ден. 

Николай Христов - кмет на с. Нивянин:
Заедно обиколихме всички пчелини и навсякъде беше едно и също положението, пчелите лазеха по земята, агонизираха, умираха с изплезени хоботчета, признак на натравяне. Пет пчелина обиколихме в селото, навсякъде беше това положението, пет дена мор.

Според хората подобни случаи на измиране на пчели е имало и преди, но не и в толкова мащабни размери. 

Илия Илиев - пчелар:
Причината според мен е пръскането с нерегламентирани пестициди по земеделските култури, но ефектът е видим по пчелите. След като премине през облака, който е пръскан внася го в кошера, ако успее да стигне до него или масово измират както виждате в момента.

Стефан Стефанов - пчелар:
Винаги е имало проблеми когато се пръска, но те бяха в много малки проценти, сега вече говорим за 50%.

Добромира Гецковска - пчелар:
Имах 45 единадесет, дванадесет години, последните 3, 4 години измряха 40. Това значи, че всяка година все по-силни препарати, все по-неконтролирано пръскане.

Всички регистрирани пчелини са публикувани на сайта на Държавен фонд Земеделие и когато предстои въздушно пръскане на селскостопанските култури в даден регион, земеделците са длъжни да уведомят пчеларите. До този момент обаче такова предупреждение няма. А при подобен случай на масово измиране на пчелни семейства, трябва да се сигнализира до Държавен фонд Земеделие, от където се сезира и БАБХ, която сформира експертна група и в рамките на 10 дни се извършва оглед на натровените пчелни семейства.

Николай Христов - кмет на с. Нивянин:
Това е много време. Тук до 10 дена вече трупчетата на измрелите пчели се разнасят от мравки, това вече няма да се забелязва, самият кошер лека по лека започва да се възстановява, но ние губим реколтата за която сме се трудили да създадем кошерите да ги развием и когато дойде време за медосбора да приберем реколтата, няма да приберем нищо.

Илия Илиев - пчелар:
Загубите са за нас, защото няма да може да оползотворим акациевата паша.

Стефан Стефанов - пчелар:
Пчеларстването може да бъде, като нулева година.

За да се установи дали пчелите са загинали от натравяне, всеки пчелар трябва да събере около 150 гр мъртви пчели за анализ в лаборатория, чиято такса е в размер на 500 лв. Затова пчеларите настояват за работещи институции в сектора и контрол на въздушното пръскане по селскостопанските култури.

Стефан Стефанов - пчелар:
Държавата има много мудни правила. Ако не се действа на момента, просто се размиват нещата.

Николай Христов - кмет на с. Нивянин:
Трябва да се организира някакъв орган, който при сигнал веднага да бъде задействан, да идва на място и да почват разследвания.

Добромира Гецковска - пчелар:
Постфактум, когато вече всичко е на земята е късно. Трябва по законов път да се реши въпроса. 

Пчеларите апелираха и към земеделските стопани за отговорно отношение към техния бранш.