Малки театрални форми 2023 - фестивалът включва 12 заглавия

  15 Май 2023, 19:04     

Започва 33-тото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Паралелно с избраните общо 12 заглавия, програмата включва и постановки от 11-тия Международен европейски форум за ново театрално изкуство NETА.

Анастас Попдимитров – директор на ДКТ – Враца:
Акцентите му са, от една страна, в българската селекция да видим най-доброто в областта на театралното изкуство през този сезон. И от друга страна, да доведем от чужбина онези постановки - от такъв тип и характер постановки - каквито в момента липсват в нашия театрален живот. Т.е. такъв театър, какъвто в България по-рядко може да се срещне, да може нашата публика да види и това, и това, което се прави в Европа.

Театралният форум се финансира с подкрепата на Културното министерство, което е отделило близо 38 хил. лв. за него. Традиционните 10 хил. лв. с които Община Враца подпомагаше предишни издания на фестивала обаче сега липсват, сподели директорът на театъра.

Анастас Попдимитров – директор на ДКТ – Враца:
Със съжаление го казвам, без да го коментирам, даже с неудоволствие и с прискърбие, но тази година общината се оттегли от финансиране на фестивала.

А селекционер-дебютант на 33-тото издание е младият драматург Теодора Захариева. Над 20 са постановките от които тя избира.

Теодора Захариева - селекционер:
За първи път съм селекционер на програма въобще в такъв формат. Благодаря много на поканата и на всички от екипа на врачанския театър, които ми се довериха за това. Надявам се да съм оправдала очакванията както на тях, така и на зрителите, които ще посетят фестивала. 

Интересът към формата е много голям тази година, споделя тя.

Теодора Захариева - селекционер:
Това е, както знаете, един фестивал с много голяма традиция и с много ценен за театралната общност и въобще за публиката. Селекцията, да, беше трудна, защото имаше постъпили заявки от всякакви държавни, общински театри в цялата България, както и от независими формации и организации, които придвижват своите спектакли.

В програмата са заложени заглавия, включващи постановки на независими артисти и моноспектакли. Освен българското участие на форума гостуват и театрали от Северна Македония и Хърватия.

Теодора Захариева - селекционер:
Ще започнат от малко по-рано до по-късно, но форматите го позволяват, защото и като стилистика, пак да уточним, те предлагат различен формат, различна стилистика и форма на театър. Някои са, така, по-като пърформанс ще видим.

Откриването на форума е на 16 май, утре от 17:00 ч. във фоайето на втория етаж на драматично-кукления театър.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите