Литературни конкурси: Наградиха талантливи деца във Враца

  24 Май 2024, 17:42     

В 29-то издание на Ученическият литературен конкурс  за есе, разказ или стихотворение „Емилия Александрова“ участваха ученици от 8 до 12 клас. 27-те участници в конкурса имаха възможност да пишат по 2 теми: „Вратата на библиотеката се отвори и аз видях…” и „Необятният свят на книгите”. Победителите бяха определени от специално жури. 

Евелина Стоичкова – председател на журито
„Има работи, които много затрогват хората от журито. Всяка година този конкурс и работите на децата ни подсказват, че литературата  е жива, че мисълта на нашите млади хора е жива, че каквото и да говорим за младото поколение, то винаги е в час със света. Да не забравяме, че това ще бъде неговия свят.”

Наградите на победителите в литературния конкурс Емилия Александрова бяха връчени от кметът на Община Враца Калин Каменов. За разказ първа награда получи Огняна Илиева, 2-ра награда Киара Цветкова, 3-та награда Моника Дряновска. В конкурса за есе бяха отличени съответно Габриела Коцева, Маргарет Тодорова, Ягодинка Григорова. За поезия първа и втора награда не се присъждат. Трета награда получи Анелия Цветанова.

Огняна Илиева – 1-ва награда за разказ
„Писах за момиченце на име Нора, което първоначално не иска да чете, не и харесва това, но в последствие майката я оставя в библиотеката и тя тогава решава да вземе една от книгите. В този момент се пренася в различни светове, вижда различни анимационни герои и всъщност тогава разбира колко е хубаво четенето.”

Габриела Коцева – 1-ва награда есе
„Писах по тема „Светът без книги”. Бях вдъхновена, тъй като заобиколени от всички тези технологии, забравяме за книгите и остават все по-назад във нашето ежедневие. Трябва да мислим за тях, тъй като те ни помагат за въображението и нашият светоглед.”

За първа година беше организиран литературен конкурс за детски разказ на тема: „Вратата на библиотеката се отвори и на прага видях..”

Радосвета Крумова, гл. експерт в отдел "Култура" на община Враца
„Идеите идват случайно. Тъй като нямахме конкурс за малки деца, решихме да създадем този. Радвам се, че успяхме да провокираме творческото мислене на децата и да продължават да творят”.

Конкурсът се организира ежегодно по волята на дарител, по повод 24-ти май.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите