Корейски лагер във Враца: Новите последователи на Ким Чъл Хо

  10 Юли 2024, 19:50     

В следващите минути ще Ви запознаем с "корейските врачани". Така се нарече преди десет години самият основател на корейския културен център в града Ким Чъл Хо. Сбирката се превърна в традиция и привлича все повече младежи, които искат да опознаят традициите и кухнята на Южна Корея. След седем години прекъсване негови последователи в Северозапада станаха Лий и Хана. Каква дреха е Ханбок и как се приготвя Ким-Паб, разказва Мирослава Георгиева.

Още през 2015 г. Ким Чълхо заедно със своята съпруга се установяват във Враца и основават Корейски културен център. Това се превърнаха в тяхна основна дейност, а именно да запознават българите със своя език, обичаи, кухня, песни и ценности, като в същото време "корейските врачани", както те се наричаха, не спираха да учат за историята на България. Корейският център се превърна в традиционно годишно събитие за Враца, което обаче продължи 3 години, заради смъртта на основателя през 2017 г. Две години по-късно в негова памет бе издигната паметна плоча във Враца. Сега традицията се възобновява с неговите последователи Лий и Хана, които вече и преподават корейски език в няколко врачански училища.

Хана:
Корейски културен център за корейски език, култура, така и ние много обичаме Враца. Аз искам да покажа корейска култура и т.н. Аз танцувам в емоция, аз много обичам да танцувам традиционни български хоро. Да, много интересно.

Това което е най-много е впечатлило Хана в региона е Врачанският Балкан.

Хана:
Планината така /..показва интересно с ръце../ Врачански балкан, да много красиви и много зелее /..предполагам зеленина../ да да много харесва.

Всеки има възможност да опита от забавните корейски игри за малки и големи. А преди дегустацията на корейска храна, задължително новите посетители трябва да влязат в националните корейски дрехи - Ханбок, които се носят само на празници. От своя страна пък домакините на събитието - екипът на Младежкия център представи български носии от различни краища на страната, които са на повече от 100 г.

Обменяйки своите култури и ценности, разбираме колко различни, но и еднакви хора сме. В корейската кухня бяха приготвени по оригинални рецепти традиционните Ким-Паб, Папинг Су и Кимчи - много зеленчуци и риба. А рецептата за вкусния ориз си остава тайна. 

Седмокласничката Ана-Мария е основател на клуба по корейска култура във Враца, като на сбирките разучават корейски игри и музика.

Ана-Мария Владимирова:
На сбирките си правим и като новинарска емисия какво се е случило от предишната сбирка горе долу това.
 

Преподавателят по история Грета Йорданова от малка я влече източната култура.

Грета Йорданова - преподавател:
И за мен е много забавно да се докосна като една детска мечта до интересните факти и по-задълбочено до техните обичаи. Беше ми много интересно и игрите с които се забавляват децата в момента и най-вече носиите коти пробвах,е и имахме честта да облечем.

Кулминацията на корейския лагер във Враца бе с традиционно българско хоро, на което се хванаха за ръце и българи и корейци.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите