Книга разказва историята на старата църква в Монтана

  16 Март 2023, 18:14     

Излезе от печат първата книга на най-стария православен храм в Монтана. Автор е Анюта Борин и не случайно е избрала да озаглави летописа "На църква да идем!". „Книгата не е обикновен разказ за един паметник на архитектурата, тя ни „въвежда в храма” в прекия и преносен смисъл", отбелязва в рецензията си проф. Пламен Павлов.

Анюта Каменова-Борин - автор на книгата
„Това е всичко, което съм могла да събера, да се надявам след мене, ако има желаещи и намерят материали да издадат нещо повече, но това е първото събрано нещо, което  е свързано с историята на нашата църква”


Храмът „Св.Св. Кирил и Методий” е осветен тържествено на 14 октомври 1898 г. от видинския митрополит Кирил. Събитието било огромно по значимост за времето си и за града. Кметът дори наредил до обяд магазините да бъдат затворени. Но много скоро се разбрало, че има доста пропуски в изграждането на черквата и след три години започват да се правят подобрения.

Анюта Каменова-Борин - автор на книгата
„Църквата…има интересна история от турски храм се превръща в български , православен християнски храм, със свещениците, които съм успяла да издиря, кои са били, с историята на строителството, защото то е било на няколко етапа, направено с големи усилия от свещено-иконом  Никола Горанов, преди това със свещ. Михаил Вариклечков - бащата на Христо Михайлов, чието име някога носеше Монтана – Михаловград, с дарителите, със зографите, с дружествата, които са организирали, защото църквата винаги е била стожер и е участвала активно в живота на един град , на едно селище, както е и досега е и трябва да бъде”

Книгата е издадена с помощта на настоятелството на храма и дарители от Монтана.