Кампания с благородна мисия - набират средства за изграждане на център за деца-аутисти

  30 Септември 2022, 18:38     

Враца да стане четвъртият град в България, в който да има център за работа с деца аутисти. Това е целта на кампанията на сдружение „Аутизъм днес“, която набира средства за изграждането на подобна институция. Центърът ще предоставя висококвалифицирана терапевтична грижа за специалните деца и младежи. За амбициозният проект разказва председателят на сдружението Владислава Цолова. Тя е майка на младеж с аутистично разстройство и създаването на терапевтични центрове в страната е нейна мисия в живота.

Владислава Цолова – председател на Сдружение „Аутизъм днес“

Борбата е много дълга и много трудна. Всъщност обаче най-важното в тази борба са освен любовта на близките и на родителите, терапията. Така че преквалифицирах себе си – аз съм финансист, юрист, имах кариера в банковата сфера. И последните 7 години се занимавам само със създаване на центрове за високопрофесионална квалифицирана терапевтична грижа за деца с аутизъм. 

Дейността на сдружението е да създава високопрофесионални терапевти, които да работят с деца-аутисти чрез индивидуални програми, по вече наложени световни практики и стандарти.

Владислава Цолова – председател на Сдружение „Аутизъм днес“

Първият ни център в София през 2015-та година го открихме, в сграда, предоставена от Столична община, в ужасно състояние, даже беше по-лошо от тази, която е във Враца. Само с дарения направихме така че от 2015, вече 7 години, функционира първия център. Започнаха там да идват родители от цяла България. През 2018-та открихме център в Плевен. Краят на 2021-ва втория в София и преди по-малко от месец, на 31 август, вратите си отвори четвъртият ни Център по поведенческа терапия в Бургас. Там имахме 65 чакащи деца. Вече са близо 100. 

Близо 40 специалисти работят във вече откритите специализирани места в страната. Владислава се надява от следващата година такъв социален център да бъде създаден и във Враца. Вече има предоставени помещения, които трябва да се ремонтират. За целта са нужни около 80 хиляди лева.

Владислава Цолова – председател на Сдружение „Аутизъм днес“

Общините ни предоставят сгради в много лошо състояние и само с дарения ги ремонтираме. И най-ценното вътре са терапевтите. Намираме се в момента пред сградата, която ни е предоставена от Община Враца. Тя е част от комплекс, в другата част е друг комплекс социални услуги и детска градина. По средата, една част от сградата, етаж, е предоставена за Сдружение „Аутизъм днес“, за изграждане на Център за терапия на деца с аутизъм. 

Към благородната мисия на сдружението й се присъединява и Зорница Панайотова, която е застрахователен брокер във Враца. Част от приходите на дружеството в което тя работи, ще отидат за подкрепа на каузата.

Зорница Панайотова – застрахователен брокер

Бих искала да отправя призив към повече фирми в града и България, да подкрепят тяхната кауза. Вярваме, че с общи усилия съвсем скоро децата на Враца ще могат да използват услугите и да имат по-пълноценен живот. Защото те го заслужават, защото хора като нея, кауза като нейната, заслужават наистина подкрепа. 

Повече информация за кампанията и дейността на „Аутизъм днес“ е предоставена в сайта на сдружението и фейсбук страницата им.