Граждански протест срещу изпращането на оръжия в Украйна

  25 Ноември 2022, 19:45     

Против решението да се изпращат оръжия в Украйна. Тази позиция ще изразят гражданите в цялата страна. Събитието е озаглавено "Общобългарски поход за мир и неутралитет" и е организирано по места изцяло от граждани. То ще се проведе утре на 26 ноември от 13.00 ч. навсякъде под българския национален флаг.

Красимира Митова - организатор:
Това е национална инициатива за Поход за мир и неутралитет, продиктувана от отношението ни към решението взето на по-високо ниво, да ни включат по един или друг начин във военни действия. Просто ще се съберем за да изкаже гражданската си позиция по този въпрос.

Инициативата ще се проведе в над 20 града в страната, пред сградите на общините, областните администрации и централни площади. Във Враца събитието ще бъде утре, събота от 13.00 ч. пред общината. Всеки който има позиция по темата за решението да се изпрати оръжие в Украйна и официалното въвличане на България във война може да изкаже позицията си, допълват още организаторите. Според тях неутралитетът не се позовава на изпращането на оръжия.

Красимира Митова - организатор:
Естествено че означава това е автоматически измества тази страна от неутрална позиция и я прави част от едната или от другата армия, когато воюват две страни. И това автоматически я прави уязвима в някакво разрастване на този конфликт. Но не смятам, че ние сме някаква сила която да успее да се защити ако се случи нещо да попаднем в такъв конфликт.

Поканени са и всички партии, които се обявиха срещу решението на парламента. Стартирана е и подписка от български майки за създаване на гражданска инициатива срещу изпращането на оръжия за Украйна. Всеки който желае да подкрепи това начинание може да го направи.