Готови за вота на 2 април - в 196 секции ще гласуват жителите на Област Монтана

  30 Март 2023, 19:13     

Ден преди края на предизборната кампания, районната избирателна комисия в Монтана е готова с организацията на вота. Попълнени са съставите на секционните комисии, ясно е и в кои общини ще има подвижни секции.

Петко Петков - говорител на РИК, Монтана
„Ще гласуват по избирателен списък 118 000 избиратели. 185 секции са с машинно гласуване, 111 са с хартия, 17 са подвижните секционни комисии, като три от общините Вършец, Вълчедръм и Бойчиновци не са заявили желание за подвижни секции. Критерият е да са заявили 10 избиратели, след което те могат да се записват, но не са завили.”


За улеснение на секционните комисии тази година на електронната страница на РИК е осигурен електронен протокол за проверка на данните от протокола.

Петко Петков - говорител на РИК, Монтана
„На нашата страница РИК12 е осигурен електронен протокол, който е активен и могат с мобилно устройство, нанасяйки данни в нашия сайт, оттам директно може им бъде извършена проверка в протокола, така е направен интерактивния протокол, че направо потвърждава, дали е вярно попълнен или не, и  къде е грешката , ако има такава в червено”


При броенето на бюлетините и отчитането на резултатите ще има видеозаснемане. Общините ще получат устройствата на 1 април, заедно с изборните книжа.