Готови са образците на бюлетините

  16 Март 2023, 16:14     

Показаха образците на хартиените бюлетини и техният електронен вариант за деня на вота. За първи път интегралната бюлетина от машините ще се отчита ръчно.

Росица Матева – говорител на ЦИК
"Това е бюлетината, с която ще се гласува в страната… Тук са изписани всички регистрирани партии и коалиции. За всеки изборен район кръгчетата ще съответстват на двойния брой на мандатите. Като във Варна и Ловеч преди ‚не подкрепям никого‘ ще бъде записан и независимия кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде със един номер по-малко."


Хартиената бюлетина за гласуване извън страната ще бъде същата, но без преференции.


Росица Матева – говорител на ЦИК
"Виждате мястото за номера от кочана, това е частта, която ще бъде на кочана. Тук отдолу са номерата, които трябва да се откъсват от отрязъка. Отзад имаме лента на мястото с номера да не се вижда, след като се сгъне бюлетината как гласува избирателя и мястото за двата печата, които трябва да бъдат поставени задължително върху хартиената бюлетина. "
Електронният вариант е идентичен с хартиения.


Росица Матева – говорител на ЦИК
"Като на първа страница ще бъдат 15 партии и коалиции. На следващата страница са останалите. В Ловеч и Варна ще има и независимите кандидати. И квадратчето ‚не подкрепям никого‘. Така че избирателя ще може да гласува традиционно както до сега, когато избере партия или коалиция за която да гласува, стават активни и бутоните за гласуване с преференция. Ако избере ‚не подкрепям никого‘ или независимия кандидат, не може да се отбележи преференция"


Устройството задължително трябва да отпечата бюлетина, в противен случай вотът на избирателя ще бъде невалиден. Говорителят на ЦИК коментира и казуса с изборните паравани.


Росица Матева – говорител на ЦИК
"Параваните за гласуване с хартиени бюлетини са възложени за осигуряване на общините - още с писмо на 28 февруари. Така че всяка община ще прецени какъв вид и размер паравани да осигури на секционните избирателни комисии."


А от следващата седмица започват и първите обучения на секционните избирателни комисии.
 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите