Финансиране на психиатричната помощ - министър Хинков с предложения за реформа

  29 Януари 2024, 16:39     

Истината за психиатричната помощ в България е изключително болезнена и е отразена в поне 4 доклада на Комисията по изтезанията към Европейския съюз. Това каза здравният министър Христо Хинков на кръгла маса, на която бяха дискутирани проблемите по темата.

Христо Хинков – министър на здравеопазването
Как можем да промениме условията, в които лекуваме, гледаме нашите психично болни? Думата „деинституционализация“ е ключова дума във всички стратегии, които сме написали досега, включително действащата стратегия до 2030-та година. Какво означава „деинституционализация“? Това, колеги, означава да се приравни психиатричната помощ към останалата медицинска помощ и грижа у нас, колкото се може повече да се приближи психиатрията вътре в самите големи градове. 

Към момента в страната функционират 12 Центъра за психично здраве.

Христо Хинков – министър на здравеопазването
А един Център за психично здраве – наследник на бившите Психодиспансери – до голяма степен олицетворява именно психиатрията в общността. Щото той съдържа както стационарната помощ – в малък обем, разбира се – за остри случаи, за интензивно лечение на такива тежки психози. Така и извънболнична помощ, проследяване, рехабилитации и т.н. 

В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено изграждането на малки амбулатории в отдалечени населени места, за да се осигури медицинска помощ за жителите им, като за това са отделени около 120 млн. лв.

Христо Хинков – министър на здравеопазването
Дефакто това, което ще се получи, е,  че този компонент – дори и да се осъществи - ще остави след себе си, така, както е заложен, 300 амбулаторни практики. 300 сгради с медицинско оборудване, в които няма да има кой да работи. И практически това са пари, хвърлени на вятъра. Моето предложение към Финансовото министерство беше да се прехвърлят тези пари чрез нотификация в Европейската комисия, тъй като финансовото министерство отговаря за ПВУ за изграждане на още 12 Центъра за психично здраве в тези областни градове, където липсват такива. Включително в София, където поне още 2 или 3 центъра трябва да се изградят. 

Трябва да се изгради система за финансиране на психиатричната помощ, чрез Здравната каса, посочи министър Хинков.

Христо Хинков – министър на здравеопазването
Да се създаде система, която да финансира психиатричната помощ – стационарната психична помощ – чрез договори със Здравната каса. Защо трябва да стане това? Защото по този начин първо ще се добавят още средства за психиатричните болници, второ, ще се доближи тази психиатрична грижа до нормалното функциониране, до нормалната, до останалата медицинска помощ. Трето, ще има много пряк ефект върху психиатричните отделения към Многопрофилни болници, защото там този различен начин на финансиране създава проблеми и имаме прецеденти – психиатрични отделения бяха закрити точно в такива Многопрофилни болници точно поради тази причина, че директорите нямат сметка от такова отделение. С всичките проблеми, които то създава.

Хинков допълни още, че само чрез тези етапи на деинституционализация държавата може да промени системата за лечение на психично болните.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите