Финансиране на бизнеса в Северозапада - представиха възможностите за кандидатстване

  17 Март 2023, 19:00     

Представиха възможностите за финансиране на бизнеса в Северозапада. Срещата се състоя във Враца, а условията за кандидатстване по Плана за възстановяване и по европрограми представи екип на Министерството на иновациите. До момента по Плана за възстановяване са кандидатствали над 10 200 компании, като от тях близо 1000 са одобрените по процедурата "Технологична модернизация", подчерта министър Александър Пулев.

Александър Пулев - министър на иновациите:
Само по линия на нашето министерство сме подкрепили над 2500 малки и средни микропредприятия във всяка една област в страната. Помогнахме на първите 953 малки и средни предприятия да инвестират в технологична модернизация, да продължават ефективно да си управляват производствата и процесите, да оптимизират начина на работа, за да може в условия на криза да продължават да инвестират в хората си да създават нови работни места.

А по процедурата "ИКТ и киберсигурност" са одобрени още 1600 проектни предложения, посочи още министърът на иновациите.

Александър Пулев - министър на иновациите:
Да си внедрят нови системи на управления на онлайн магазини всякакъв вид ERP системи, да се фокусират върху киберсигурност, знаете, че това е в духа на времената от изключително важно значение за малкия и средния бизнес да има една устойчивост и да им вдъхнем това доверие да продължават да развиват бизнеса си и да наемат хора и да създават нови работни места.

Пулев допълни още, че само по линия на министерството над 1 млрд. лв. ще стигнат до малкия и средния бизнес за следващите 6 месеца. 

Александър Пулев - министър на иновациите:
В момента имаме отворена процедура за кандидатстване по линия на ПВУ, може био най-дългоочакваната процедура, свързана е с внедряване ан субсидирани фотоволтаични инсталации, плюс съпътстваща инфстраструктура батерии за локално съхранение на енергия или накратко тя ще позволи на бизнеса да си намали сметката за ток.

Процедурата е отворена от 14 февруари, а срокът за кандидатстване бе удължен на три месеца.